Budeš se vyhýbat práci, žít na dávkách a přijde trest. Komunisté navrhují zákon, který tu byl před rokem 1989

03.02.2017 16:01

Komunisté chtějí opět trestat příživnictví. Návrh novely trestního zákoníku přednesli do Poslanecké sněmovny. Zprávu o tom přinesl server Aktuálně.cz.

Budeš se vyhýbat práci, žít na dávkách a přijde trest. Komunisté navrhují zákon, který tu byl před rokem 1989
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Návrh trestného činu, jenž byl v zákoně před rokem 1989, podepsalo 30 poslanců. Jako trest navrhují pokuty, obecně prospěšné práce, propadnutí majetku i půlroční vězení. Nechybí však ani případný zákaz vstupu na kulturní či sportovní události či odebrání řidičského průkazu.

A koho by se případný trest týkal? Toho, kdo se soustavně vyhýbá práci a žije na úkor druhých, potažmo státu. Jde prý o reakci na vážný problém ve společnosti. Předseda KSČM Vojtěch Filip tak například zmínil neplatiče výživného, jenž se například po rozvodu odmítá odstěhovat od expartnera. 

  • Původní text ZDE

„Nejde o navrácení původního trestného činu příživnictví do trestního práva, ale o nově formulovanou skutkovou podstatu trestného činu,“ vysvětlují také komunisté. Před rokem 1989 však byl tento trestný čin mimo jiné zneužíván pro trestání disidentů včetně nekonformních umělců, podotýká server. To, že by se i nyní trestali umělci, však Filip popírá. „Příživník je člověk, který žije na dávkách dlouhodobě a na úkor jiného. Nedělá a nechce přijmout práci,“ uvedl.

Příživnictví bylo trestným činem v období komunismu. Oficiálním cílem bylo trestat ty, kteří se neživili poctivě. Paragraf byl ale zneužíván pro trestání disidentů včetně nekonformních umělců.

  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …