Budete sledovat putinovskou propagandu, ptal se Respekt. Exministr odpověděl rozverně přímo z Ruska

08.02.2014 15:16

Týdeník Respekt na svém webu zveřejnil anketu mezi známými osobnostmi, sportovci a novináři o zimní olympiádě v Soči. Odpovídal například publicista Martin M. Šimečka, komentátor Jindřich Šídlo, bývalý ministr Jiří Cienciala a sportovec Petr Koukal.

Budete sledovat putinovskou propagandu, ptal se Respekt. Exministr odpověděl rozverně přímo z Ruska
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin v Soči

Respekt se zajímal, zda budou lidé sledovat olympiádu, přestože slouží k propagaci režimu Vladimíra Putina. Ptal se také, zda divácký postoj ovlivní fakt, že v Rusku nejsou dodržována lidská práva a výstavbu sportovišť poznamenala velká korupce.

Soči je symbol staronové ruské ideologie. Sportovcům ale nic nevyčítám, uvedl Šimečka

Publicista Martin M. Šimečka považuje olympiádu v Soči jako symbol staronové ruské ideologie, pro kterou je typická agresivita vůči jiným národům i vlastním menšinám. „Nemám iluze o sportovcích a jejich schopnosti vnímat širší souvislosti, proto jim nevyčítám, že svojí účastí na olympiádě slouží Putinovi; nejsem si vůbec jist, jestli bych na jejich místě konal jinak,“ dodal a připustil, že se na nějaký přenos hokejového zápasu i s jistým znechucením podívá.

Šídlo: Budu sledovat hokej, ale na olympijský cirkus na Letné nepůjdu

Komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo potvrdil, že bude sledovat hlavně hokej. „I když samozřejmě vím, co všechno se kolem olympiády odehrává,“uvedl. Podle Šídla za Soči neodpovídají čeští hokejisté, kterým hodlá fandit. Zároveň se nechystá na „olympijský cirkus“ na Letné. „Považuji to za megalomanské vyhazování veřejných peněz,“ kritizuje komentátor HN.

Problémy Ruska v souvislosti s olympiádou neřeším, řekl Cienciala

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala tvrdí, že není možné oddělit sport a politiku. Jedná se prý o činnosti, které se vzájemně doplňují. „Pokud jde o problémy Ruska, já je v souvislosti s olympiádou opravdu neřeším. V každé zemi je něco, podívejte se třeba k nám. Česko má například pověst jedné z nejzkorumpovanějších zemí v Evropě, že?“ připomněl Cienciala. Přijel se tedy podívat na olympiádu osobně.

Je mi líto některých věcí, ale to jako sportovci neovlivníme, myslí si Koukal

Pro Respekt se vyjádřil i badmintonista Petr Koukal. „Jako nadšený sportovec, sportovní divák i jako šéf komise sportovců Českého olympijského výboru se dívat budu, na čtyři dny se na olympiádu i vypravím,“ prozradil. Připouští politický a společenský rozměr olympiády, ale osobně zastává názor, který má i český a mezinárodní olympijský výbor – jsou to apolitické organizace.

„Je mi líto, že se některé věci dějí - ale my jako sportovci neovlivníme, kde se hry konají, ani kdo a za jakých podmínek tam postavil stadiony,“ uzavřel Koukal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…