Budou český sport dotovat kraje, bezúročně? Kolaps a informovaný Sobotka, zaznělo na tiskové konferenci hnutí ANO

29.06.2017 17:39

Hejtmané hnutí ANO napříč kraji se dohodli, že sportovní organizace a kluby, které jsou kvůli aktuální situaci na ministerstvu školství bez finančních prostředků, podpoří prostřednictvím bezúročných půjček z vlastní kapsy. Podle hejtmanky Karlovarského kraje a předsedkyně Asociace krajů Jany Vildumetzové situace v českém sportu kvůli nedávnému policejnímu zásahu na ministerstvu školství hrozí kolapsem. Premiér Sobotka prý situaci monitoruje a je o ní informován. To ale podle Vildumetzové v žádném případě nestačí, sdělila na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně.

Budou český sport dotovat kraje, bezúročně? Kolaps a informovaný Sobotka, zaznělo na tiskové konferenci hnutí ANO
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Tisková konference hnutí ANO ke sportu, hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová a hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk

„Chtěli bychom to nazvat totálním kolapsem českého sportu,“ zahájila setkání s novináři Jana Vildumetzová. Podle ní se kvůli tomu, že na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy zasahovala nedávno policie kvůli aféře sportovních dotací náměstkyně Kratochvílové, nemohou stávat sportovní kluby, svazy a další oddíly „rukojmími“. V současné době jsou některé programy dotací pro sport na ministerstvu prakticky pozastavené. „Bohužel to trvalo dlouhou dobu, než paní ministryně Valachová odstoupila. My jsme se několikrát obrátili na pana premiéra, aby danou situaci nějakým způsobem řešil. Odeslali jsme mu několik dopisů, kdy on reagoval tak, že o situaci ví, že ji sleduje a že je o ní informován. To v žádném případě nestačí,“ uvedla Vildumetzová.

Sport ale podle ní potřebuje konkrétní kroky. „Sportovní kluby a svazy se na nás v současné době obracejí s tím, že mají existenční problémy a může opravdu dojít k takzvanému kolapsu. Některé akce se musí rušit,“ poznamenala. Následně navrhla řešení, které podle ní rezonuje i mezi ostatními hejtmany z hnutí ANO. Dočasně dotovat sportovní oddíly by podle ní totiž mohly kraje. „Když my vidíme, že se situace neřeší, tak jsme se rozhodli, že do toho nějakým způsobem vstoupíme a chceme v příštím týdnu oslovit sportovní svazy, kluby, oddíly s tím, že kraje poskytnou bezúročnou zápůjčku dle zákona o krajích, kde mohou ji poskytnout v době do 18 měsíců, kdy o tom může rozhodnout rada,“ uvedla. „V případě, že však ta částka či doba splatnosti bude delší, musí o tom rozhodnout zastupitelstvo,“ dodala. Ministerstvo školství podle ní v dané věci nekoná, a tak se k tomu musí postavit a sportovcům pomoci přímo kraje.   

Kolik sportovců je přímo problémem ohroženo? „Když bych to převedla jen na Karlovarský kraj, tak u nás máme 31 tisíc organizovaných sportovců, z toho 11 tisíc dětí. Pokud bychom to převedli na celou republiku, tak se to týká asi 200 tisíc dětí a 200 tisíc dospělých,“ uvedla předsedkyně Asociace krajů. „My si toto nemůžeme dovolit a myslíme si, že sportovci se opravdu nesmějí stát rukojmími. Věřím tedy, že pan premiér, který již delší dobu slibuje, že situaci vyřeší, že ji sleduje, by se do ní měl nějakým způsobem vložit a měl by přijít s konkrétním řešením a konkrétním opatřením.“

Podle Vildumetzové bývalo obvyklé, že sportovní kluby a svazy měly vždy finanční prostředky někdy přelomem března a dubna. „Nyní je konec června a kluby finanční prostředky nemají. Od některých sportovních klubů máme informaci, že finance obdržely, ale dodnes nemají podepsanou smlouvu a nevědí, jakým způsobem a podle jakých pravidel mohou tyto finanční prostředky čerpat,“ uvedla Vildumetzová. To je podle ní nepochopitelné, protože, jak uvedla Vildumetzová, „vždy by nejdříve mělo dojít k nějakému smluvnímu dojednání a teprve potom by mohly odejít finanční prostředky“.   

„My jako kraje máme šanci přes radu udělit podporu 200 tisíc korun. Je to v souladu se zákonem o krajích. My jako Olomoucký kraj konkrétně počítáme s tím, že bychom dokázali alokovat 10 a možná i 15 milionů na tuto pomoc. Jedná se o bezúročnou půjčku, takže se počítá s tím, že by se peníze mohly dostat zpátky do kraje,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje za hnutí ANO Ladislav Okleštěk. Podle Oklešťka se nejedná ani tak o podporu svazů, protože „200 tisíc korun těm svazům zase tak moc nepomůže“. Pomoc by podle něj spíše směrovala k oddílům a klubům, kde by mohla být významná. „Mnohdy jim ovlivní to, že mohou dělat soutěže, které již mají rozpracovány a podobně,“ uvedl.

Podle Vildumetzové ale chtějí hejtmani z ANO danou výzvu přenášet i na hejtmany z jiných politických subjektů. Využívat k tomu budou právě Asociaci krajů. Podle Oklešťka je v krizovém stavu zejména investiční program, v němž je zhruba jedna miliarda, a dále pak program pro sportovní svazy.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…