Budou církve platit daně z příjmu? Jen v prvních letech, chce prosadit Kalousek

02.12.2012 11:46

Poslanci mají plné ruce práce, aby dostáli svým slibům a skutečně církvím zamezili prodávat nabytý majetek z restitucí bez toho, aby byly nuceny platit daně. Návrh hodlá příští týden předložit exposlanec ODS Michal Doktor, svůj vlastní vypracovává i opoziční ČSSD. Příliš času už zákonodárci ale nemají, zákon o církevních restitucích vejde v platnost už od 1. ledna příští roku.

Budou církve platit daně z příjmu? Jen v prvních letech, chce prosadit Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

 

"Zákon mám připraven v takzvaném zkráceném projednávání," uvedl Doktor pro ČT 24. Právě on souhlasil s církevními restitucemi pod podmínkou, že při prodeji majetku nebudou církve osvobozeny od daně z příjmu. Jeho hlas tehdy pomohl přehlasovat senátní veto.

Ani sociální demokraté však nelení. "Připravili jsme novelu, že církve budou muset jako každý jiný v této zemi v případě, že budou prodávat majetek, který získají díky církevním restitucím, platit daň z příjmu," prohlásil Jeroným Tejc, šéf poslanců ČSSD.

Pozdější prodej už bez daní

Ministr financí Miroslav Kalousek by ale chtěl prosadit, aby církve platily daně za prodej majetku pouze v prvních letech od jeho získání. "Já bych pokládal za legitimní diskusi o nějakém časovém testu. Řekněme tři roky nebo pět let, během kterého kdyby skutečně k prodeji došlo, tak by to bylo zatíženo daní," nechal se slyšet.

Samy církve jsou dle svých vyjádření s daněmi smířené. "Vnímáme to jako věc, která neporušuje linii, na které se vláda dohodla s církvemi," pronesl Tomáš Holub, generální sekretář České biskupské konference.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…