Budou kvóty na české potraviny? Západní diplomaté do toho hází vidle

22.09.2020 16:25

Někteří politici se postupně vzdávají snahy o prosazení kvót na povinné zařazení určitého podílu původních českých potravin v supermarketech. Část politické scény návrh od počátku kritizovala, podle jiných měl naopak zajistit, jak postupné zajištění naší soběstačnosti, tak i dodávky kvalitních surovin do českých domácností. Za návrhem si dosud stojí pouze SPD.

Budou kvóty na české potraviny? Západní diplomaté do toho hází vidle
Foto: David Hora
Popisek: V areálu agrosalonu Země živitelka

Podpora českých dodavatelů, rozvoj zemědělské produkce, kvalitní potraviny na stoly českých rodin a díky tomu všemu postupné zajištění potravinové soběstačnosti České republiky. Takové mají být výhody návrhu, který letos na jaře přinesla skupina českých zákonodárců.

V průběhu roku ale tato snaha ztratila podporu některých politiků či stran, za svým si dosud pevně stojí jen hnutí SPD Tomia Okamury, podle nichž by zákon garantoval českým občanům, že se na pulty obchodů nepohrne nekvalitní produkce za zahraničí.

Média nedávno informovala, že proti záměru stanovení kvót protestovali velvyslanci některých západních zemí a mělo se jim dostat ujištění, že český stát nebude podnikat žádné kroky bez toho, aniž by je posvětila Evropská komise. 

Ke kritice se připojil prezident Svazu obchodu a cestovní ruchu Tomáš Prouza s tím, že by prý norma pouze vytvořila předpolí pobírání ještě vyšších dotací dotací ze strany českých “agrobaronů”. To se však mnohým nelíbí. Jak nám řekl důvěryhodný zdroj dobře obeznámený se situací českého zemědělství i zdejších potravinářských a zemědělských svazů, dosud je prý situace taková, že společná zemědělská politika zvýhodňuje západní zemědělce před těmi českými a takové prostředí by se mělo narovnat. 

“Pokud stále trvají nerovné podmínky, kdy jsou naši producenti biti výhodnější pozicí francouzských či německých producentů, dává návrh na kvóty pro české potraviny jasný smysl. Nejde o žádné místní oligarchy nebo agrobarony, ale o podporu české produkce obecně. Vstupem do EU jsme si de facto zlikvidovali chov prasat a vzpomeňme na povinně přijaté kvóty o produkci mléka, které vedly k tomu, že jsme de facto část mohli vylévat do kanálů. Pokud byly špatně vyjednané přístupové podmínky, pak je konečně na místě si to dorovnat. Mezi zemědělci a producenty je slyšet, že si podpory ze strany navrhovatelů váží a jsou rádi, že si za tím stojí aspoň SPD, pokud se toho ostatní bojí. Doufám, že se to nakonec povede protlačit. Je to v zájmu všech a ti, kteří začali couvat, by si to měli uvědomit,” uvedl náš zdroj.

Připomeňme, že diskutovaný návrh byl o tom, aby obchodní řetězce musely od příštího roku nabízet minimálně 55 procent českých potravin s tím, že každoročně by se tento podíl zvedal o pět procentních bodů až do výše 85 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…