Budou moci cyklisté na Slovácku koštnout víno bez obav z pokuty? Senátor Valenta navrhuje zmírnit nulovou toleranci alkoholu při jízdě na kole

04.04.2018 18:15

Senátor za Slovácko Ivo Valenta navrhuje zmírnění nulové tolerance alkoholu u cyklistů. Podle novely, kterou plánuje předložit ke schválení senátorům a následně poslat i do sněmovny, by alkohol u cyklistů měl být tolerován až do výše 0,5 promile. Hranice je to podle Valenty zhruba stejná jako v ostatních zemích.

Budou moci cyklisté na Slovácku koštnout víno bez obav z pokuty? Senátor Valenta navrhuje zmírnit nulovou toleranci alkoholu při jízdě na kole
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lahve vína, ilustrační foto

Návrh bude společně s Valentou předkládat skupina senátorů. Valenta argumentuje tím, že by efektem možného zmírnění bylo i to, že by se zabránilo tomu, aby cyklisté na turistických cyklostezkách ze zahraničí byli například na Slovácku pokutováni jen za to, že ochutnají víno v některém z přilehlých vinných sklípků.

 Valenta v té souvislosti zmiňuje objemy peněz, které se v jeho volebním regionu (Slovácko) nainvestovaly do stavby turistických cyklostezek. Ze vzniklé cyklistické infrastruktury pak, jak senátor zmiňuje, vyvěrají i nové podnikatelské příležitosti, které jsou v souladu s místním charakterem Slovácka. Často tedy jde o různé vinné sklípky či vinotéky, které turisty například z Rakouska zvou ke koštu místních vinných odrůd.

„Slovácko je od nepaměti spojeno právě s vínem a místní gastronomií. Je přece hloupé pokutovat cyklisty za to, že ochutnají víno v místních vinných sklepích. Nebo že zhasí žízeň pivem po místní gurmánské specialitě v příjemné hospůdce u cyklostezky,“ uvedl ve své tiskové zprávě.

Tolerovaná úroveň alkoholu tedy 0,5 promile v krvi je podle Valenty stejná jako v okolních zemích a de facto odpovídá jedné sklence vína či piva. „Dát si jedno pivo nebo skleničku vína přece nemůže nikomu překážet a vadit,“ sdělil během tiskové konference v Senátu Ivo Valenta.

Není to přitom poprvé, kdy za podobnou změnu senátor za Slovácko horuje. Předchozí návrh s tím, že by se u cyklistů toleroval alkohol v hranici 0,8 promile v krvi, ale Sněmovnou v roce 2016 nestihl projít. V Senátu si ale podporu získal a tisíce lidí se za něj rovněž postavily v petici, poznamenal Valenta. „Z minulého neúspěchu jsme se trochu poučili, a tak budeme v nové předloze navrhovat 0,5 promile alkoholu,“ uvedl Valenta s tím, že věří, že nová legislativní změna uspěje. V roce 2016 za zmírnění normy upravující jízdu na kole pod vlivem alkoholu Valenta bojoval spolu s tehdejším senátorem Zdeňkem Škromachem (ČSSD).  

„Věřím v úspěch této novely, protože když už jednou Senát podobnou předlohu schválil, tak já věřím, že až novela doputuje znovu do Sněmovny a Sněmovna je nová, tak Sněmovna tuto novelu podpoří,“ upřesnil.  

V současné době je tolerance alkoholu u cyklistů v České republice nulová. Pokuta za jízdu pod vlivem se za určitých podmínek může vyšplhat až k sumě dvaceti tisíc korun. Oproti tomu v Rakousku mohou lidé na kolo nasedat až s 0,8 promile alkoholu v krvi. V Polsku se toleruje 0,5 promile. Oproti tomu na Slovensku nemohou lidé po konzumaci alkoholu na kolo vůbec.

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…