Budou spacáky na Kavkách? Otázky Václava Klause. Wollner a další řádí, volba Xavera spustila naprosté peklo

27.05.2020 16:44

Volba Hany Lipovské a Luboše Xavera Veselého do Rady České televize v mnohých vyvolala děsivé představy o konci svobody slova v České republice. Miroslav Kalousek z TOP 09 vyrazil do útoku hned u pultíku v Poslanecké sněmovně, a na sociálních sítích postupně ožívají nejznámější tváře boje za liberální demokracii.

Budou spacáky na Kavkách? Otázky Václava Klause. Wollner a další řádí, volba Xavera spustila naprosté peklo
Foto: Repro Youtube
Popisek: Marek Wollner, dramaturg a moderátor pořadu Reportéři ČT

Marek Wollner, na Kavčích horách šéfdramaturg reportážní publicistiky, pod kterého spadají pořady Reportéři ČT a 168 hodin, ujistil, že se nemíní vzdát.

„Zažil jsem v Radě ČT duo Baumruk – Fibingerová, které se v Reportérech ČT pokoušelo cenzurovat reportáže o ODS a ČSSD,“ pohrozil novým radním. „Ani tehdy jsem si pokusy o cenzuru nenechal vnutit. Můžu vás jen ujistit, že s tím nehodlám na stará kolena začínat,“ dodal a skončil zvoláním „Ví vil sí“, což je počeštěný výraz připisovaný ministryni Aleně Schillerové, z jejíž angličtiny si 168 hodin udělalo hlavní téma minulého týdne.

Anketa

Prospívá České republice účast ČSSD na vládě?

hlasovalo: 9361 lidí
Stanislav Biler, sociolog z brněnské FSS, jehož životopis obsahuje pracovní zkušenosti v Respektu, v kanceláři Veřejného ochránce práv a také v České televizi (působil tam jako dramaturg a podílel se například na slavné estrádě proti dezinformacím To se ví), a který se nejvíce proslavil svou větou, že „Zeman hledí smrti do chřtánu“, nyní lamentoval, že „věk rozumu se zvrhnul“.

Zakladatel hnutí Žít Brno lituje, že „do funkcí a úřadů jsou voleni lidé ne pro své kvality a erudici, ale pro své nekvality, diletantství, aroganci“. Takoví hloupí diletanti se totiž prý snadno ohnou, což každá moc potřebuje.

Nejhorší podle Bilera je, že už nás to ani nepřekvapuje a přijde nám to normální.

A skončil oblíbenou hláškou karlínského Bakalova newsroomu (dříve ji s gustem šířil třeba jeho někdejší kolega Petr Honzejk proti Jaroslavu Kuberovi): „Co bychom dali za Caligulu a jeho nápad dosazovat do vysokých funkcí koně...“

Tomáš Cikrt, někdejší tiskový mluvčí ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, očekává zásadní změny v programové nabídce. „Otázky Václava Klause již brzy na obrazovce České televize“. Jeho facebooková skupina myšlenku rozvinula, že pořad bude probíhat tak, že jeden Václav Klaus bude klást otázky a druhý odpovídat. A celé se to prý bude místo kladivářského sektoru na Kavčích horách točit u Klausů v kuchyni.

Anketa

Podporujete návrh, aby se v českých obchodech povinně prodávalo až 85 % českých potravin?

82%
18%
hlasovalo: 65738 lidí
Poslanec SPD Jiří Kobza si na rozdíl od Bilera myslí, že v těchto volbách uspěla věcnost, odbornost a nestrannost. „Je pozoruhodné, jak zejména TOP 09 a Piráti si notují, jak je ta volba špatná,“ zaujalo jej. A Kobza očekává, že ČT se konečně trochu odkloní od „unijní a liberální propagandy“ a zpravodajství konečně bude o něco objektivnější.

A manželku hradního kancléře Alexandru Mynářovou, která v ČT v minulosti pracovala, velmi pobavila představa, jak se v Radě ČT Xaver Veselý potká s doposud nejviditelnějším členem Rady. „Pan Šarapatka se na svého nového kolegu už jistě velmi těší,“ dodala s myšlenkami na radního, proslulého výroky kalibru, že „Zeman má úkol z Moskvy rozvrátit zemi“.

Věcněji se nad volbou zamyslel Vadim Petrov, člen „velké“ vysílací Rady. Jemu přijde, že členově Rady ČT vždy před zvolením mají velké plány, ale po zvolení ztichnou.

„Znáte Bermudský trojúhelník? Říká se mu také ďáblův trojúhelník. Mizí v něm lidé, lodě, letadla… podobně se to děje i v Radě ČT,“ lituje Petrov a připomíná trojici v březnu zvolených radních Jiří Šlégr, Roman Bradáč a Pavel Kysilka, o kterých od té doby nebylo slyšet.

U nově zvolené trojice tedy věří, že „si dobrovolně nenasadí roušku“.

Rozrušení z volby Lipovské a Veselého dali najevo i někteří občanští demokraté; jejich stranický kolega Jan Zahradil bere situaci s větším nadhledem. „Koukám, že Minářovi a chvilkařům se vysloveně daří. Napřed Křeček ombudsmanem, teď Lipovská s Xaverem v Radě ČT,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

A dodal, že je velmi zvědav, zda se znovu objeví „spacáky na Kavkách“. Tyto rekvizity, určené k přespávání v televizním studiu, se staly slavnou proprietou „televizní revoluce“ redaktorů proti Janě Bobošíkové v roce 2000. Teď se prý možná objeví spací potřeby v newsroomu opět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…