Budoucí česká eurokomisařka oslaví zítra padesátiny

17.08.2014 9:41

Politička Věra Jourová, která 18. srpna oslaví padesátiny, je od loňského října členkou Poslanecké sněmovny za hnutí ANO, v lednu byla jmenována ministryní pro místní rozvoj a nedávno vláda oficiálně schválila její kandidaturu na post eurokomisařky. V příští Evropské komisi by současná první místopředsedkyně hnutí ANO mohla vést resort regionálního rozvoje, kvůli své nové funkci hodlá po podzimních komunálních a senátních volbách opustit vedení ANO.

Budoucí česká eurokomisařka oslaví zítra padesátiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová, ministryně pro místní rozvoj

Rodačka z Třebíče a absolventka Filozofické a Právnické fakulty UK byla v letech 2003 až 2006 členkou ČSSD. V roce 2009 kandidovala do Evropského parlamentu za Evropskou demokratickou stranu jako nestraník, o rok později kandidovala též jako nestraník do sněmovny za KDU-ČSL. V hnutí ANO se angažuje od roku 2012, byla hlavní manažerkou, pracovala na ekonomickém programu a loni v březnu byla zvolena první místopředsedkyní.

Před osmi lety strávila měsíc ve vazbě

Na podzim 2006 strávila rozvedená matka dvou dětí měsíc ve vyšetřovací vazbě kvůli kauze Budišov. Podezření z korupce se však neprokázalo a stíhání v létě 2008 skončilo konstatováním, že se skutek nestal. Soud přiznal Jourové 2,7 milionu korun jako náhradu majetkové újmy, o dalších požadavcích Ústavní soud rozhodl, že jsou promlčené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…