Budoucí ministr Pecina pošťouchl Kalouska

26.06.2013 9:14

„Situaci v tomto státě je potřeba nějak překlenout a toto je jediná správná cesta k předčasným volbám,“ tvrdí Martin Pecina, zatím jediný potvrzený ministr nové vlády Jiřího Rusnoka. Zpovídal ho deník Právo.

Budoucí ministr Pecina pošťouchl Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

Na kritiku místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, že nová vláda je jen vláda kamarádů prezidenta Miloše Zemana, reaguje Pecina odmítavě. „Zeman má jako kamarády samé odborníky. Navíc mluvit o pučistech v okamžiku, kdy probíhá zatýkání na Úřadu vlády, je hodně přehnané,“ vzkázal mu.

V souvislosti s policejní razií Pecina uvedl, že snaha o objektivní vyšetření politických kauz také mohla být důvodem, proč Zeman jmenoval úřednickou vládu. Policisté totiž dle jeho názoru ještě neřekli vše, co vědí, a nezbývá tedy než doufat, že situace se bude dále vyvíjet a státní zastupitelství bude konat tak, jak samo uzná za vhodné.

Pecina zpochybňuje i onu mnohokrát připomínanou podporu koaliční vlády 101 hlasy ve sněmovně, zejména proto, že slyšel předsedkyni LIDEM Karolínu Peake hovořit o nutnosti vytvoření volebního programu. „Jediné správné řešení jsou předčasné volby a do té doby nechat vládnout kabinet, který nijak zásadně neovlivní politické dění v této zemi,“ myslí si.

Dát do pořádku to, co v pořádku není. To je podle Peciny zcela zásadní a chtěl by se tím řídit i na Ministerstvu vnitra, které bude mít v rukou. „Asi bych se obrátil na některé z úředníků, kteří tam sloužili roky a byli postupně vyhozeni panem Johnem nebo panem Kubicem, aby se vrátili,“ nastínil. V každém případě musí podle jeho slov ministerstvo úředně fungovat naprosto v pořádku.

Připomněl, že vláda, která má být u moci pouhé tři měsíce, nemá žádné ambice pro legislativní změny. Potřebuje jen zvládnout situaci s povodněmi a i věci, které mají exekutivní charakter. „Takže spolupráce s politickými stranami tak důležitá nebude,“ dodal Pecina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…