Budoucí ministr pro místní rozvoj: Zeman splňuje všechny požadavky hlavy státu

08.07.2013 15:58

Současný starosta Kyjova a budoucí ministr pro místní rozvoj v Rusnokově vládě František Lukl (BPP) se svěřil našim stránkám nejen se svým hodnocením současné vládní krize, ale i s hodnocením svého prezidentského favorita Miloše Zemana. Proč podporuje jeho návrh na přímou volbu starostů a nikoli návrh STAN? Jak se staví k nadačnímu fondu, který nedávno prezident založil, a jež má snižovat státní dluh České republiky? Řeč byla ale i úspěšnosti města v čerpání dotací či o novém domově pro seniory, který je ve městě před dokončením.

Budoucí ministr pro místní rozvoj: Zeman splňuje všechny požadavky hlavy státu
Foto: archiv FL
Popisek: Mgr. František Lukl, MPA

Co říkáte současné kauze, která vedla k pádu premiéra a celé vlády? A jak se stavíte k rozhodnutí prezidenta, který se rozhodl jmenovat úřednickou vládu?

Považuji to za naprosto nepochopitelné a fatální. V demokratické společnosti není normální a možné, aby se stěžejní zákony s absolutním dopadem do společnosti a na každého občana schvalovaly prach sprostým kupčením. Reakce prezidenta je tak pochopitelná a odráží vůli většiny tohoto národa.

Prezident Zeman byl Vaším favoritem. Jak jej nyní ve funkci hodnotíte?

Pana prezidenta jsem podpořil před rokem, tedy v době, kdy ještě nepatřil obecně k favoritům, ale pro mě to byl kandidát, který splňuje všechny požadavky hlavy státu. Znalý, orientovaný, politicky zkušený a rozhodný. Tyto předpoklady naplňuje i dnes. Mnohým se to samozřejmě nemusí líbit. Pan prezident však pouze přemýšlí, chová se a jedná v intencích ústavou a zákony mu svěřených kompetencí.

Vy sám jste příznivcem většího podílu přímé demokracie v naší politice. Uvítal byste tak i návrh TOP 09 a STAN na přímou volbu starostů? A jak vnímáte návrh prezidenta Zemana, který přednesl na sněmu STAN, aby starostou byl ten, kdo dostane nejvíce preferenčních hlasů na kandidátce nejúspěšnější strany?

Souhlasím s přímou volbou starostů, ale ne v podobě, jak ji navrhuje TOP 09 a STAN, která podporuje tuto formu pouze v obcích, kde se nevolí rada. To je nepřípustné. Musíme zde začít rozumně debatovat o přímé volbě starostů, ale na úrovni všech obcí, měst a statutárních měst České republiky. A zároveň v této souvislosti změnit Ústavu, zákon o obcích a předpisy související. Přímo volený starosta musí být nadán příslušnými pravomocemi, které dnes nemá. Bez nich by byl pouze loutkou v rukou zastupitelstva, jehož součástí dle návrhu T+S ani není. Proto není od věci návrh pana prezidenta, který by měl být podroben debatě v orgánech Svazu měst a obcí.

Prezident Zeman také nedávno potvrdil zahájení činnosti nadačního fondu, který má snižovat státní dluh České republiky. Vítáte tento krok prezidenta a domníváte se, že se myšlenka uchytí i mezi občany?

Každá dobrá aktivita se odvíjí od rozumného impulsu. Takto také hodnotím krok pana prezidenta. Pokud pro něj nadchne i další představitele veřejné správy z rezortů, činovníky moci zákonodárné a vrcholné představitele moci výkonné, pak je to cesta správným směrem. Aspoň si sami uvědomí, zda-li jejich rozhodování tento dluh snižuje či naopak.

Loni v srpnu byla ve městě zahájena stavba centra služeb pro seniory. Podaří se stavbu v letošním roce dokončit? A jaký je o centrum zájem ze strany seniorů?

Centrum by mělo být zkolaudováno na podzim, tak aby zde nový obyvatelé mohli strávit tyto Vánoce. Zájem je obrovský a převyšuje novou kapacitu centra.

Do jaké míry se naplnila vaše očekávání v souvislosti se zřízením nových obchodních společností Lesy města Kyjova s. r. o. a Technické služby s. r. o., v rámci nichž mělo dojít především k zefektivnění činností? A podařilo se tak snížit náklady, jež  vznikaly na základě smluvních vztahů s externími dodavateli?

Tyto organizace města zahájily svoji činnost v dubnu tohoto roku. Je to krátká doba na komplexnější hodnocení. První dojmy jsou však pozitivní. Jednoznačně se zlepšila organizace a koordinace komunálních činnosti. Také správa lesa „vlastními lidmi“ nese minimálně ten benefit, že lze aktuálně nahlížet do hospodaření včetně těžebních a pěstebních prací.

Podle vašich slov by měla všechna hejtmanství v ČR projít důsledným auditem souvisejícím s přidělováním dotací z fondu EU. Jaká je ale vaše úspěšnost v čerpání dotací a jste vy osobně jejich příznivcem? Proč?

Město Kyjov využilo řadu možností k získání dotací z fondů EU. Ať již na měkké projekty zaměřené na vzdělávání úředníků, nastavení procesních postupů či SW a HW vybavení. Z investičních akcí mohu jmenovat například zateplení veřejných budov ve městě, hřiště u základních škol, biotop v Bohuslavicích, cyklostezky, přestupní terminál, separace bioodpadů či informační centrum se zázemím. Celková částka získaných dotací převyšuje 120 mil. Kč. Jediným úskalím je neskutečná administrativní složitost a změny podmínek během čerpání. Toto je nutné do budoucna eliminovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…