Budu bojovat za spravedlnost, ženy i Romy, pronesla na slyšení Jourová

01.10.2014 14:20

Odcházející ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO), která se má stát komisařkou EU pro oblast spravedlnosti, rovnosti občanů a práva spotřebitelů, čelila „grilování“ na půdě Evropského parlamentu. Své vystoupení ale zahájila úvodním patnáctiminutovým projevem. Dala jasně najevo, že bude bojovat za práci všech občanů EU, ženy a menšiny nevyjímaje. Vyjádřila se také k vlastnímu pobytu ve vazbě v minulosti a boji za spravedlnost.

Budu bojovat za spravedlnost, ženy i Romy, pronesla na slyšení Jourová
Foto: Daniela Černá
Popisek: Věra Jourová

„Portfolio, které bych měla spravovat, má obrovský dopad na každého z pěti set milionů lidí žijících v EU. Přestupuji před vás s velkou dávkou zodpovědnosti a pokory. Vstoupila jsem do politiky, protože jsem chtěla pracovat ve prospěch lidí,“ prohlásila v úvodu. Následně citovala prvního českého prezidenta Václava Havla, jenž jasně popsal, na jakých základech EU stojí. Jde o spravedlnost a svobodu jednotlivce. „Především zde jde o vybudování férovějšího svobodného trhu," pokračovala Jourová. „Ráda bych se stala hlasem všech lidí,“ zdůraznila.

Přeji si férovější společnost

Lidé by měli mít právo svobodně cestovat a svobodně žít bez ohledu na jejich sexualitu a další parametry. Ženy mají podle jejího názoru stejné právo být ředitelkami velkých firem, jako mají muži. Stejně tak hodlá chránit lidská práva, a to i práva menšin. Česká politička zdůraznila, že bude bojovat i za Romy. Stejně tak hodlá bojovat i za ženy, které čelí domácímu násilí.

Prý se bude i zasazovat o to, aby se spotřebitelům dostávaly patřičné informace. „Spotřebitel musí vědět, že to, co kupuje, je bezpečné,“ podotkla. Stejně tak se hodlá podílet na dohledu nad finančním sektorem.

Občané členských zemí EU musí také věřit ve spravedlnost ve svých zemích EU. V této souvislosti zmínila i vlastní pobyt za mřížemi v kauze, kde byla nespravedlivě osočována. „Já jsem opravdu velice citlivá na bezpráví, a proto si přeji férovější společnost,“ zdůraznila. Ve všech těchto oblastech přitom hodlá navazovat na dobrou práci předchozích členů komise.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…