Budu ho volit. Je to kampaň proti němu. Nechápu, co ty lidi táhne na takové shromáždění... Andrej Babiš vyrazil mezi lidi

19.05.2017 18:37

REPORTÁŽ Andrej Babiš ještě jako ministr financí navštívil jižní Čechy. Mluvil například se studenty na vysoké škole a v jedné z místních restaurací měl i komornější setkání s lidmi, kteří se s ním chtěli potkat a promluvit s ním. Andrej Babiš se vyjádřil nejen k ČSSD, konkrétně k premiéru Sobotkovi, ale i k demonstracím, které se proti němu a prezidentu Zemanovi v těchto týdnech konají po celé republice. „Já vadím plno lidem,“ říká brzy už bývalý ministr financí s tím, že za krizi podle něj může právě Bohuslav Sobotka.

Budu ho volit. Je to kampaň proti němu. Nechápu, co ty lidi táhne na takové shromáždění... Andrej Babiš vyrazil mezi lidi
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš v Českých Budějovicích

Andrej Babiš na besedě v Českých Budějovicích mluvil s lidmi například o tom, proč zde pořád není dálnice ve směru na Prahu, nebo o blížících se parlamentních volbách. „Já samozřejmě chodím rád mezi lidi. Pro mne je důležité mít zpětnou vazbu. Mohou se mne ptát na cokoliv,“ řekl Babiš a dodal, že někteří lidé jsou pod vlivem různých dezinformací. „Občas na mne pokřikují nějaké vulgární věci. Ale snažím se jim to vysvětlit. Protože já mám čistý stůl, nebojím se vyvrátit veškeré nesmysly,“ říká ministr financí.

Lidé, kteří přišli na besedu, Andreje Babiše podpořili. Někteří se vyjádřili i k tomu, co se poslední dobou kolem ministra financí děje. „Já s ním souhlasím, že je to kampaň proti němu. Fandím mu a budu ho volit,“ říká Jana Moravcová. Podobně se vyjádřila i Jana Fridová. „Také ho budu volit. Myslím si, že celá ta kampaň je cílená proti němu.“ Řekla svůj názor i na demonstrace, které se proti Andreji Babišovi a prezidentu Zemanovi v posledních týdnech konají. „Trošku to nechápu. Nevidím tam ten důvod, proč ty lidi to tak hrozně táhne, že dovedou kvůli tomu dělat takové shromáždění. Ten důvod nechápu,“ opakovala.

Daně mají platit všichni

Také Andrej Babiš řekl novinářům, co si myslí o tom, že v některých městech vyrazili lidi do ulic a demonstrovali proti němu a také proti prezidentu Zemanovi. Prozradil, co by těmto lidem vzkázal.

„Tak samozřejmě, já vadím plno lidem. Protože jsem tady zavedl věci, které zde v minulosti nebyly,“ říká Babiš a zmiňuje třeba zákon o hazardu. „Hazard, to považuji za hrozné svinstvo. Máme 300 sebevražd ročně,“ vyčíslil hrozivou statistiku Andrej Babiš a pokračoval dál ve vysvětlování, co podle něj některým lidem na něm vadí.

„Vybral jsem desítky miliard daní a ty peníze někomu chybí, chybí těm podvodníkům, kteří nás okrádali o DPH. I v rámci EET samozřejmě mě plno lidí nesnáší, protože neplatili daně. A já si myslím, že daně mají platit všichni. A když pět milionů zaměstnanců platí daně každý měsíc a nikdo se jich neptá... My potřebujeme ty peníze, třeba abychom i tady dostavěli dálnici z Českých Budějovic do Prahy,“ říká Babiš s tím, že i malé děti vědí, že se účtenky dávají všude. A upozorňuje ještě na jednu věc. „A každý ví, když někdo se ptá:  Chceš fakturu? No tak přijdu za rok a když nechceš, tak zítra. Takže 160 miliard šedé ekonomiky tady máme. Myslím, že každý tomu rozumí a ti lidi, kteří mne nesnášejí, tak protestují. No ale to je jejich právo,“ míní Andrej Babiš.

Andrej Babiš na setkání v Českých Budějovicích. Foto: David Hora

Krizi způsobil Sobotka?

Babiš se vyjádřil i k tomu, že ho má na postu ministra financí vystřídat Ivan Pilný. S volbou svého následovníka prý on sám souhlasí. „Právě pan prezident oznámil, že tu nominaci akceptuje. Tím pádem ta krize je za námi. Tu krizi způsobil pan Sobotka. On vlastně zničil image této vlády,“ míní Babiš a pokračuje. „ My si s panem  Sobotkou nerozumíme. To je člověk, který je v politice 22 let. V podstatě nikdy nepracoval. Ekonomice nerozumí, neumí odřídit ani jednu ekonomickou poradu. Je to profesionální politik, který samozřejmě je schopen udělat všechno pro to, aby se živil politikou. Jinak by měl problém se uživit,“ říká Andrej Babiš.

Promluvil i o tom, jak vidí dnešní vládu. „Dneska tu vládu nikdo neřídí a proto tak i vypadá, protože moderování není podle mne řízení. Ta vláda by měla rozhodovat, řešit problémy. Musí tam být lidé, kterým nejde jenom o posty,“ říká Andrej Babiš s tím, že on šel do politiky aby něco změnil. Zmínil i Miroslava Kalouska. „Dneska je to mocenský pakt. Kalousek, Sobotka mě chtějí odstranit. Delší dobu už na mě je zadání, aby mne dostali do vězení. Různé dezinformace, různé sestřihané nahrávky, odposlechy... Je to špína, je to žumpa. A musím říct, že jsem překvapen, jakým způsobem tady existují tyto struktury. Pro mne je to organizovaný zločin,“ nebral si servítky Andrej Babiš.

Vyjádřil se i k tomu, zda si po tom, co se v poslední době děje, dokáže ještě někdy představit spolupráci s ČSSD. „S ČSSD proč ne, ale pokud tam budou tito lidé, kteří permanentně lžou, jako pan Sobotka, nebo pan Zaorálek...  A pana Chovance ani raději nechci moc komentovat. Jeho zásahy a vlastně reformu policie, kdy zničil ten elitní protikorupční útvar a tak dále... Asi těžko s těmito lidmi se můžeme domluvit,“ řekl Babiš a dodal: „A pokud to nevadí jiným politickým stranám, že tady člen vlády je sledován a odposloucháván, že je na něj vlastně puč, že je to likvidace, tak si myslím, že se jim to může stát taky, pokud nechají někoho dělat to, co dělá,“ říká Andrej Babiš.

Andrej Babiš. Foto: David Hora

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…