Budu rád, když se u nás pár uprchlíků usadí, prohlásil Schwarzenberg

09.09.2015 22:44

Karel Schwarzenberg (TOP 09) má za to, že se v Evropě 160 tisíc uprchlíků rozpustí jako kapka v moři, když vezmeme v potaz, kolik obyvatel má EU. V České televizi apeloval na diváky, aby se nebáli změn. Další politici však vyjadřovali i odlišné názory.

Budu rád, když se u nás pár uprchlíků usadí, prohlásil Schwarzenberg
Foto: Petr Kupka
Popisek: Karel Schwarzenberg na diskusi se studenty v Olomouci

Předseda zahraničního výboru sněmovny, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, europoslanec Petr Mach (Svobodní), předseda výboru pro evropské záležitosti sněmovny, místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza ve středečních Událostech, komentářích diskutovali o uprchlické krizi.

Podle Schwarzenberga bychom si měli uvědomit, že Evropa má asi 500 milionů obyvatel, takže asi 160 tisíc uprchlíků, po jejichž přijetí dnes volá Evropská komise, představují jen zlomek této populace. „Rozpustí se u nás jako kapka v moři... Byl bych velice rád, kdyby se u nás pár lidí usadilo,“ konstatoval předseda TOP 09 s tím, že běženci mohou naši zemi obohatit. „Nebojme se změn,“ apeloval Schwarzenberg na diváky. Měli bychom si prý uvědomit, jak se naše společnost mění i bez uprchlíků, např. od roku 1989. Kdo se nemění, ustrne, varoval politik.

Falešná hra Německa

Mach a Benešík se ale shodli na tom, že uprchlické kvóty rozhodně nic neřeší. Členské státy EU přece už v červnu kvóty odmítli a dnes se tato otázka znovu otevírá. „Je to falešná hra Německa, která uprchlíky láká... Ale potom najednou řekne, že si je musíme přerozdělit do Bulharska či České republiky,“ udeřil Mach. Schwarzenberg sice tuto teorii označil za pokryteckou, ale Benešík dal Machovi v zásadě za pravdu. Kvóty samy o sobě u nás uprchlíky neudrží a nemá smysl někoho nutit, aby u nás zůstal, pokud chce žít jinde. To neznamená, že bychom nezvládli pomoc několika tisícům uprchlíků, ale musí jít o lidi, kteří u nás chtějí žít.

Schwarzenberg trval na tom, že bychom měli otevřeně říci, že přijmeme lidi ohrožené na životě, kteří u nás budou chtít žít. Tyto lidi bude pak třeba nechat prověřit tajnými službami, ale to je standardní proces, jímž vždy procházejí všichni uprchlíci. „Nesmíte zapomenout, že v Damašku a Bagdádu existovala velkoměsta v době, kdy my jsme tu v bažinách honili kance,“ uzavřel své vystoupení předseda TOP 09.

Mach má za to, že musíme začít jednat o vystoupení z EU, pokud nám budou vnuceny kvóty, neboť jde o pošlapání naší suverenity. Poslední slova přidal i Benešík. „Pokud náš prostor nezaplníme my, zaplní ho někdo jiný,“ řekl jasně. Narážel tím jak na nízkou porodnost v EU, tak na jisté neshody v tom, co vlastně jsou naše evropské hodnoty.

Posledním hostem k tématu byl Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti, jenž znovu konstatoval, že kvóty představují slepou uličku. „Ale Evropská komise tím vychází vstříc Evropskému parlamentu, který kvóty miluje,“ poznamenal Prouza. Faktem prý také je, že ve starých členských zemích EU se budou volby vyhrávat na otázce řešení uprchlické krize, na což západní politici myslí, neboť běženci chtějí hlavně na Západ, nikoli do České republiky. Kvóty tak mohou dlouhodobě zhoršit vztahy mezi jednotlivými členskými státy. „Ale teď je ta mantra taková, že je dobré přijmout řešení, které se líbí většině, a problémy, jež přijdou za dva roky, řešme až za dva roky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…