Budu tady, dokud neotevřou hranice. Nebo zemřu, říká uprchlík z řeckého tábora po dalším "slzavém" pokusu o překročení hranice

13.04.2016 18:51

Uprchlíci z řeckého provizorního tábora Idomeni se opět pokusili dostat přes hranice do Makedonie. A makedonská policie proti nim opět zasáhla za použití slzného plynu a zábleskových granátů, aby jim v překročení zabránila. Informuje agentura AP.

Budu tady, dokud neotevřou hranice. Nebo zemřu, říká uprchlík z řeckého tábora po dalším "slzavém" pokusu o překročení hranice
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prchají před Islámským státem. On, Snamdin Nurihasan a ona, Henadi Shibli.

Ve středu došlo k dalším potyčkám mezi uprchlíky a makedonskou policií na hranicích s Řeckem u provizorního uprchlického tábora Idomeni. Více než 100 uprchlíků se totiž opět pokusilo dostat přes hranice.

Násilnosti zabránily v prohlídce hraničního plotu, kterou Makedonie plánovala pro prezidenty Slovinska a Chorvatska. Tentokrát však nejsou zprávy o raněných na žádné z obou zúčastněných stran. Řecká policie nikoho nezatkla a ve chvíli, kdy Makedonci začali pálit slzným plynem, se stáhla.

Makedonci na snahy uprchlíků překonat žiletkové ploty pomocí dek, které jim rozdali pracovníci humanitárních organizací, opět reagovali slzným plynem a zábleskovými granáty.

Na hranicích byl i Alaeddin Mohamad, šestadvacetiletý syrský student práv z Aleppa, který byl vystaven útoku slzným plynem i přesto, že pouze v poklidu protestoval.

„Nechceme bojovat. Chceme jen, aby se otevřely hranice a my tak mohli dál žít,“ řekl Mohamad. „Chci v Evropě pokračovat ve studiu. Budu zde, dokud se hranice neotevřou. Jinak tady zemřu.“

Řecké úřady se již nějakou chvíli pokoušejí o rozebrání provizorního tábora na hranicích a o přesunutí více než 11 000 uprchlíků do oficiálních uprchlických zařízení. Ti se však odmítají pohnout jinam, než přes hranice dále do Evropy.

reklama

autor: spa

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …