Budu tady, dokud neotevřou hranice. Nebo zemřu, říká uprchlík z řeckého tábora po dalším "slzavém" pokusu o překročení hranice

13.04.2016 18:51

Uprchlíci z řeckého provizorního tábora Idomeni se opět pokusili dostat přes hranice do Makedonie. A makedonská policie proti nim opět zasáhla za použití slzného plynu a zábleskových granátů, aby jim v překročení zabránila. Informuje agentura AP.

Budu tady, dokud neotevřou hranice. Nebo zemřu, říká uprchlík z řeckého tábora po dalším "slzavém" pokusu o překročení hranice
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prchají před Islámským státem. On, Snamdin Nurihasan a ona, Henadi Shibli.

Ve středu došlo k dalším potyčkám mezi uprchlíky a makedonskou policií na hranicích s Řeckem u provizorního uprchlického tábora Idomeni. Více než 100 uprchlíků se totiž opět pokusilo dostat přes hranice.

Násilnosti zabránily v prohlídce hraničního plotu, kterou Makedonie plánovala pro prezidenty Slovinska a Chorvatska. Tentokrát však nejsou zprávy o raněných na žádné z obou zúčastněných stran. Řecká policie nikoho nezatkla a ve chvíli, kdy Makedonci začali pálit slzným plynem, se stáhla.

Makedonci na snahy uprchlíků překonat žiletkové ploty pomocí dek, které jim rozdali pracovníci humanitárních organizací, opět reagovali slzným plynem a zábleskovými granáty.

Na hranicích byl i Alaeddin Mohamad, šestadvacetiletý syrský student práv z Aleppa, který byl vystaven útoku slzným plynem i přesto, že pouze v poklidu protestoval.

„Nechceme bojovat. Chceme jen, aby se otevřely hranice a my tak mohli dál žít,“ řekl Mohamad. „Chci v Evropě pokračovat ve studiu. Budu zde, dokud se hranice neotevřou. Jinak tady zemřu.“

Řecké úřady se již nějakou chvíli pokoušejí o rozebrání provizorního tábora na hranicích a o přesunutí více než 11 000 uprchlíků do oficiálních uprchlických zařízení. Ti se však odmítají pohnout jinam, než přes hranice dále do Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …