Bůh s námi: ČT odvysílala film, který totálně propadl. Diváci se posmívají. A přišel ještě horší trapas

14.05.2018 11:21

Česká televize odvysílala v neděli večer film Bůh s námi – od defenestrace k Bílé hoře. Na snímku se koprodukčně podílela. Své síly spojila s rakouskou veřejnoprávní televizí ORF a francouzskou televizí Arte. Jako autor scénáře je uveden historik Pavel Kosatík. Ten však dává od filmu ruce pryč. A na Českou televizi si stěžuje.

Bůh s námi: ČT odvysílala film, který totálně propadl. Diváci se posmívají. A přišel ještě horší trapas
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Spisovatel Pavel Kosatík v Ostravě

V neděli večer mohli diváci zhlédnout historický film o událostech roku 1618, kdy byli pražští konšelé vyhozeni z okna. Na rozdíl od husitské defenestrace z roku 1419, kdy radní pád z oken nepřežili, v roce 1618 měli více štěstí. Let bez křídel si tehdy vyzkoušeli královští místodržící Vilém Slavata z Chlumu a Košumberka a Jaroslav Bořita z Martinic a písař Filip Fabricius. Touto pražskou defenestrací odstartovala třicetiletá válka.

Anketa

Měla by ČR posílat víc vojáků na zahraniční mise?

8%
92%
hlasovalo: 17823 lidí

Film se však věnuje jen událostem od defenestrace k bitvě na Bílé hoře. Autorem scénáře je podle informací České televize známý český historik Pavel Kosatík. Ten si však na sociální síti Facebook postěžoval, že scénář sice napsal a odevzdal, ale tím také ztratil kontrolu nad tím, co se s textem bude dít dál. Později se podle svých vlastních slov nestačil divit, co všechno se s jeho scénářem stalo.

„Před měsícem mi poslali odkaz na hotový film přes internet, bylo v tom změněné všechno počínaje názvem a konče žánrem, spousta věcí vyházených a spousta bohužel připsaných, asi se to tak dnes dělá, kdybych o tom ale věděl, snažil bych se tomu zabránit, protože si ty věci nemyslím a nedávají mně smysl. Už jsem tady před pár dny psal, že i téhle volné adaptaci přeju úspěch u diváků, vztah k tomu filmu ale, snad je mně rozumět, nemám. Pokud jste někdo zažili podobnou totální přeorávku své práce, dejte, prosím, do zpráv vědět, jak jste to když tak řešili, nechtěl bych, aby se to přihodilo znova,“ požádal Kosatík.

Barvitě film České televize o roku 1618 zkritizoval také publicista Luděk Staněk. Snímek popsal jako hrůzu, na kterou se bylo možné dívat jen za předpokladu, že si na část filmu schoval hlavu pod polštář.

"Poté, co jsem na tu hrůzu jménem Bůh s námi (velmi vhodně pojmenované) teď hodinu koukal (část se sirkama v očích a část s hlavou schovanou pod polštářem, neměl by zapadnout tento status," uvedl. A zkopíroval sdělení pana Pavla Kosatíka.

Novinář Pavel Novotný snímek zhodnotil jako komorní klání dvaceti českých herců, kteří se po celou dobu tvářili nesmírně vážně. „Člověk si nezahulí a pak tomu nerozumí...“ podotkl Novotný. V diskusi pod svým příspěvkem doplnil, že film je zpracován hodně levně.

Právník Tomáš Tyl se filmu tak trochu zvláštně zastal. „Dyk je to dobrý!“ sdělil svůj názor. Podle jeho názoru v podstatě jde o kostymérní show, kde byl ovšem zimní král Fridrich Falcký popsán jinak, než by odpovídalo faktům známým z historie.

„A co máte proti tomu ‚Bůh s námi‘? Dyk je to dobrý! Že Vy jste v dějepise nedávali pozor?! Nojo, tak pokud neznám členy stavovského direktoria, tak holt smolík. Jen teda Fríďa Zimník nebyl tak sebezpytnej, jak se uvádí tady v té kostýmní show ČT. Víte, že ten protestantskej prďola si psal ‚král český‘ v exilu až do smrti, i když zbaběle utekl?!“ zeptal se.

Na serveru Česko-slovenské filmové databáze dostal snímek pouhých 32 procent a někteří známkující ho označili za „odpad“. Jeden z diváků konstatoval, že netušil, že se dívá na sci-fi snímek, v němž sehraje svou roli i telepatie. Celkově na něj prý snímek působil tak nudně, že by uspal i hyperaktivní dítě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…