Bulvár dělá peklo Bakalovi: Prodává byty horníkům čtrnáctkrát dráž, než je koupil

01.04.2014 7:54

Dlouholetá kauza ostravských hornických bytů nejspíš bude mít další neuvěřitelné pokračování. Miliardář Zdeněk Bakala a společnost RPG, kterou ovládá, se rozhodla umožnit některým nájemníkům odkoupit si své byty, ovšem za podmínek diametrálně odlišných od těch, za kterých bytový fond jako bonus k těžařské společnosti OKD dostaly.

Bulvár dělá peklo Bakalovi: Prodává byty horníkům čtrnáctkrát dráž, než je koupil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Jak připomíná deník Blesk, Bakalova společnost v roce 2004 získala téměř 44 tisíc bytů z majetku Ostravsko-karvinských dolů. O této transakci od počátku panovaly pochybnosti, Bakala tedy slíbil, že byty nabídne nájemníkům k odkoupení. A to za podobných podmínek, za jakých je společnost RPG získala.

Doposud tak však uhlobaron a financiér Knihovny Václava Havla neučinil. Lidem jejich byty deset let pouze pronajímal. Přitom více než třetina nájemníků projevuje zájem si byt odkoupit. Nyní se společnost RPG rozhodla přikročit k první vlně prodejů, ovšem společně s tím nájemníkům připravila další velmi nepříjemné překvapení.

Společnost v roce 2004 získala jeden byt za cenu zhruba 40 tisíc, to představuje asi 635 korun za metr čtvereční. Nyní nájemníkům nabídla, aby si byty odkoupili za cenu 8900 korun za čtvereční metr, tedy asi čtrnáctkrát více.

To však není jediný „šprajc“ bytového podniku. Ačkoliv o koupi bytu má zájem asi patnáct tisíc nájemníků, do prodeje jich půjde asi stovka. Konkrétně pět vchodů v Ostravě-Porubě. Jinde si nájemníci o vlastním bydlení dále mohou nechat zdát.

A aby toho nebylo málo, hází společnost RPG kupujícím pod nohy i další klacky. Z vyjádření ředitele vnějších vztahů Petra Handla vyplývá, že firma v žádném případě nebude prodávat jednotlivé byty, ale pouze celé domy. Prodej se tedy uskuteční pouze za předpokladu, že se zhruba dvacítka nájemníků ve vchodě dohodne, založí družstvo, které pak za podmínek stanovených RPG celý dům odkoupí.

Ve vyjádření ředitele Handla pro Blesk se také lze dočíst, že běžná tržní cena, za kterou společnost RPG byty nabízí, přesahuje 12 tisíc korun za metr čtvereční, v tomto případě se ale sama firma rozhodla z vlastních zdrojů dotovat 25 procent kupní ceny, na nájemníky tedy zbylo „pouze“ 8900 korun.       

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…