Bulvár jde na dřeň: Věra Čáslavská a náš voják zabitý v Afghánistánu

17.07.2014 8:36

Pátý z vojáků, zemřelých v minulém týdnu na afghánské misi, si nesl ze své minulosti jedno tajemství, které vyplulo na veřejnost až nyní, po jeho smrti. Před 21 lety se účastnil dodnes plně neobjasněného incidentu, při kterém zemřel olympijský vítěz Josef Odložil. Bulvár proto ve čtvrtek rozdmýchal celou kauzu Odložilovy smrti s jejími hlavními veřejně známými protagonisty.

Bulvár jde na dřeň: Věra Čáslavská a náš voják zabitý v Afghánistánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na letiště Praha-Kbely přiletěl vojenský speciál s ostatky čtyř českých vojáků, kteří v úterý zahynuli v Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka

Anketa

Poraďte premiéru Sobotkovi: Které jméno chcete za českého eurokomisaře?

hlasovalo: 5490 lidí

V roce 1993 došlo na venkovské diskotéce v Jeseníkách k úrazu Josefa Odložila, někdejšího reprezentanta v atletice a olympijského vítěze v běhu na patnáct set metrů. Ten bohužel následně zemřel. K tomu všemu došlo v důsledku šarvátky mezi Odložilem a jeho synem Martinem, do které se „přimotal“ i tehdy mladý voják Jaroslav Lieskovan, který o víkendu zemřel v důsledku teroristického útoku na skupinu českých vojáků v Afghánistánu. Oba měli Odložilu seniorovi uštědřit několik ran, které spolu s následným úderem hlavou na kamennou podlahu způsobily smrt.

Ta v následujících letech plnila stránky médií, zejména proto, že se o její průběh přely dvě veřejně známé osobnosti. Ne jedné straně Věra Čáslavská, mnohonásobná olympijská vítězka, a matka Martina Odložila (s jeho otcem se několik let před tím rozvedla a nestýkali se), kterého vždy hájila a prosazovala verzi o „nešťastné náhodě“, kdy šlo o běžnou strkanici mezi synem a otcem (který podle této verze opilý obtěžoval synovu přítelkyni).

Na druhé straně stáli příbuzní Josefa Odložila, kteří důrazně tvrdili, že se jednalo o zabití, při kterém mladý Odložil dobře věděl, co dělá. Mezi nimi vynikal jeho synovec Miroslav Ševčík, známý ekonom, který se mezitím stal děkanem Národohospodářské fakulty VŠE.

Po Lieskovanově smrti právě on jako první promluvil o staré bolesti. „Tím, že tento člověk padl ve službě České republice, tak to zmírňuje bolest, kterou způsobil tím, že se podílel na smrti člověka, který též sloužil naší vlasti,“ prohlásil.

Protistrana, Věra Čáslavská, vyjádřila své znechucení nad vytahováním starého tématu právě v době, kdy celý národ nad zmařeným životem vojáka truchlí. „Nemám slov, jak vyjádřit nízkost jeho jednání,“ uvedla Čáslavská.

Samotná smrt vojáků v Afghánistánu prý někdejší slavnou gymnastku hluboce zasáhla. „Zpráva o našich vojácích, kteří v Afghánistánu přišli o život, mě velice citelně zasáhla. Moc jsem si přála, aby aspoň on přežil,“ rozpovídala se. Když byla oznámena i jeho smrt, bylo jí prý velmi smutno. „Byla jsem z toho nešťastná. Obzvlášť, když jsem pak zaslechla jeho jméno,“ vzpomněla i ona starého incidentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …