Bulvár míří na Valachovou a neziskovky kolem ní. A vytahuje jména

17.03.2016 16:36

Blesk.cz se pokusil rozplést síť neziskových organizací, které podle nich ovlivňují kroky současné ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřiny Valachové. Zájem na zavedení inkluze v českém školství má totiž nejedna neziskovka.

Bulvár míří na Valachovou a neziskovky kolem ní. A vytahuje jména
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová

Ministryně školství Valachová propaguje zavedení inkluzivního vzdělávání na českých školách. Blesk.cz tvrdí, že za tímto jejím názorem však stojí neziskové organizace. A hned první zmíněná, Otevřená společnost, o.p.s., je Valachové velmi blízká. Její předsedkyní je totiž Marta Miklušáková, která na ministerstvu vede čtyřčlenný tým speciálního vzdělávání.

Otevřenou společnost přitom založila organizace Open Society Fund, za kterou stojí miliardář George Soros. „Právě OSF je spoluautorem výzvy k zrušení přílohy pro děti s lehkým mentálním postižením,“ uvádí Blesk a ptá se, zda se nejedná v tomto případě o střet zájmů.

Další neziskovou organizací je již zmíněný Open Society Fund, který vede Robert Basch. Ten je zároveň, stejně jako Miklušáková, členem správní rady v Otevřené společnosti. V OSF se angažuje i moderátorka DVTV Daniela Drtinová. S DVTV přitom spolupracuje další nezisková organizace EDUin.

EDUin se zabývá zkvalitňováním vzdělávání a taktéž propaguje inkluzi. Je totiž také sponzorována ze strany OSF. Jejím spoluzakladatelem je Tomáš Feřtek, novinář časopisu Respekt, který organizaci propaguje ve svých článcích. Jedním z členů její správní rady byl i Marek Herman, který je nyní výkonným ředitelem Asociace provozovatelů kursových sázek.

Další organizací, která ovlivňuje Valachovou, je ČOSIV, tedy Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání. Té předsedá Klára Šimáčková Laurenčíková, která je současnou poradkyní Valachové. ČOSIV, stejně jako předchozí zmíněné organizace, se těší podpoře OSF George Sorose.

Dále je tu Agentura pro sociální začleňování, jejímž ředitelem byl manžel Šimáčkové Laurenčíkové Martin Šimáček. Ten dříve řídil pobočku Člověka v tísni. Sepsal mimo jiné strategii proti sociálnímu vyloučení, ve které se snažil „legislativně znemožnit zřizování a provozování základních škol zřízených pro děti s lehkým mentálním postižením“.

Na seznamu Blesku je i Amnesty International, jejíž místopředseda Štěpán Vidím Drahokoupil je zároveň „koordinátorem programu Vzdělávání dětí a mladých lidí v Open Society Fund“. Podle zprávy AI zažívají romské děti v českých školách „systematickou a přetrvávající diskriminaci“. Studie však nebyla založena na dostatečném množství dat.

Velkým kritikem inkluze je vysokoškolský pedagog Martin Odehnal. Ten již podal na Amnesty International trestní oznámení. Zároveň zdůrazňuje, že romské děti se do zvláštních škol dostávají až poté, co nezvládnou výuku ve školách „běžných“. „Základní školy praktické zde figurují pouze jako svého druhu záchranná síť!“

Odehnal nechápe, proč by se měly rušit praktické školy, když do nich podle neziskových organizací Romové nepatří. „A jak má inkluze pomoci těm, kteří skutečně mentálně postižení jsou?“ ptá se. „Samozvaní ochránci práv Romů navrhují něco, co Romům vůbec nepomůže, zato by to drtivě dopadlo na tisíce dětí s lehkým mentálním postižením. O nějakou inkluzi ani o Romy jim tedy zjevně nejde – o co jim asi jde doopravdy?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…