Bulvár přináší špatné zprávy. Ceny porostou víc, než se čekalo

31.01.2014 8:22

Bulvární deník Blesk, který se v novém roce důkladně věnuje tématu zdražování potravin a dalšího zboží v důsledku listopadové intervence České národní banky, přináší neblahé zjištění. Ceny některých potravin prý rostou ještě více, než se předpokládalo. Důvodem je oslabená koruna a špatná úroda.

Bulvár přináší špatné zprávy. Ceny porostou víc, než se čekalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prodej masa

Potravinářská komora už začátkem letošního roku avizovala, že v důsledku měnové intervence ČNB se zvýší ceny některých potravin o pět až osm procent. Jak se ale ukazuje, zdražení v některých případech dosahuje i deseti a více procent. A jde nejspíš teprve o první vlnu.

„Zdražování bude u různých potravin postupné," připustila mluvčí Potravinářské komory Jarmila Štolcová. Podle zjištění Blesku tak ještě půjdou nahoru ceny vepřového masa, brambor a pečiva.

„Jedním z důvodů jsou smlouvy, které mají uzavřené čeští chovatelé a pěstitelé. Ti ze zahraničí dováží suroviny, jejichž cenu smlouvají na určitá období dopředu. Nyní tyto smlouvy budou postupně končit a nové se budou tvořit už na základě znehodnoceného kurzu koruny," vysvětlila pro Blesk Štolcová.

Zdraží nejen vepřové maso, ale i brambory

Vepřové maso by mohlo podle ředitele Svazu chovatelů prasat Jana Stibala zdražit až o pět korun za kilo. „Jde přitom jen o zdražení v rámci chovatelů. Cenu masa pro zákazníky pak mohou navýšit ještě jatka a obchodníci," podotkl.

Zdražovat ovšem nemá jen maso, ale také třeba brambory, jak uvedl šéf Ústředního bramborářského svazu ČR Miloslav Chlan. „Úroda 2013 byla asi o 20 procent nižší než předchozí rok. Další problém může vzniknout kvůli nepříznivému počasí u tuzemských raných brambor. O to více se pak budou dovážet ze zahraničí, například z Maroka. V tom případě si připlatíme za nižší kurz koruny," uvedl Chlan pro Blesk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…