Bulvár se vrací k nenávisti Bil'aka s Dubčekem: Vše má zajímavé rozuzlení

12.02.2014 8:31

Vasil Biľak a Alexander Dubček. Dvě velké postavy minulého režimu, které měly zásadní vliv na společenskopolitický vývoj Československa. Zatímco prezident Dubček byl symbolem svobody, Biľak svým dopisem, který zval vojska Varšavské smlouvy, veškeré naděje na rozvolnění poměrů zhatil. Teď podle deníku Blesk budou na hřbitově ležet pár metrů od sebe.

Bulvár se vrací k nenávisti Bil'aka s Dubčekem: Vše má zajímavé rozuzlení
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Milouš Jakeš

Vasil Biľak, který svým podpisem stvrdil zvací dopis sovětským vojákům, měl v úterý pohřeb, kterého se v Bratislavě zúčastnilo podle svědectví deníku Blesk asi 200 lidí včetně exšéfa komunistů Milouše Jakeše, bývalého generála StB Alojze Lorence nebo Jana Fojtíka.

„Byl to pracovitý, poctivý člověk a komunista. Šel za naplněním těchto idejí a udělal mnoho dobrého," prohlásil o zesnulém Jakeš. Biľak byl přitom jedním z těch, kvůli kterým obsadila v roce 1968 vojska Varšavské smlouvy Československo, čímž bylo potlačeno Dubčekovo Pražské jaro.

Dubček se dočkal spravedlnosti rok před svou smrtí

Oba muži stáli každý na jiné straně barikády, v lásce se tedy neměli. Nyní budou Biľakovy ostatky uloženy zhruba 10 metrů od místa, kde je pohřben Alexander Dubček. Toho podle Blesku nejvíce rozlítilo, když Biľak v roce 1985 v německém listu Der Spiegel prohlásil, že na schůzce Varšavské smlouvy údajně Dubček podepsal závěr: „ČSSR je ohrožena kontrarevolučním převratem."

Dubček dokonce na Biľaka podal trestní oznámení. Ten nakonec v roce 1991 své tvrzení odvolal. „Rok nato zahynul Dubček při dopravní nehodě a teď dostane na hřbitově nevítaného souseda. I kdyby to šlo, už si asi nemají co říct," uzavírá Blesk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…