Bulvár ukazuje čtenářům ,,hordy uprchlíků". LN upozorňují, že se ještě můžeme bránit

28.05.2015 8:26

Uprchlíci a jejich plánované přerozdělování mezi členské země Evropské unie nadále plní stránky českých deníků. Lidové noviny přinášejí informace, které stran této problematiky ještě nezazněly, deník Blesk poukazuje na to, jak uprchlíci znepříjemňují turistům dovolenou v dosud hojně navštěvovaných středomořských turistických lokalitách.

Bulvár ukazuje čtenářům ,,hordy uprchlíků". LN upozorňují, že se ještě můžeme bránit
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Evropská komise včera zveřejnila další díl návrhu, jak čelit masivnímu přílivu uprchlíků do pobřežních států jižní Evropy. Navrhuje, aby si země EU mezi sebou během dvou let rozdělily 40 tisíc žadatelů o azyl, kteří již pobývají v Itálii a Řecku. Na Česko by mělo připadnout 1328 lidí, což dle Lidových novin zhruba odpovídá kvótám pro srovnatelně velké státy jako je Belgie (1364 lidí), Švédsko (1369) či Rakousko (1213).

Kvóty by se neměly týkat Itálie a Řecka, zdrojových zemí žadatelů o azyl. Dle Lidových novin se nebudou týkat ani Dánska, Velké Británie a Irska, které mají výjimku ze společného postupu v imigrační oblasti.

Všechny návrhy, které Evropské komise dosud předložila, musí schválit národní vlády členských zemí Evropské unie. První test, zda návrhy Komise projdou, přijde dle Lidových novin v polovině června, kdy se sejdou ministři vnitra EU. Hlavní souboj argumentů se pak odehraje na summitu EU koncem června. Lidové noviny k tomu podotýkají, že proti kvótám se zvedla vlna protestů z většiny členských států a ty by tak prý nyní vytvořily pohodlnou blokační menšinu při případném hlasování.

Hordy uprchlíků na řeckých ostrovech

Deník Blesk vyhradil uprchlíkům první dvojstranu, na níž poukazuje na to, že oblíbené destinace českých turistů ve Středomoří, zejména řecké ostrovy Kós, Lesbos, Chios a Farmakonissi zaplavili imigranti z Afriky a Asie. Na řeckém ostrovu Kosu se prý uprchlíci dokonce zabydleli v opuštěných hotelech.

Oslovení zástupci cestovních kanceláří obavy případných zájemců o dovolenou ve Středomoří mírní. Vylodění uprchlíků prý nemá na dovolené žádný vliv.

„Letos je situace identická jako loňskou sezonu – malé skupinky imigrantů se zdržují v centru města, převážně u policejních stanic. Několik desítek uprchlíků obsadilo opuštěný hotel, ve kterém nyní přebývají. Jde o ojedinělý případ, hotel je mimo turistickou oblast, klienti s ním prakticky nepřichází nijak do kontaktu,“ uvedla Simona Fischerová z cestovní kanceláře Fischer.

Petr Šťastný z CK Alexandrie Blesku sdělil, že jejich delegáti nehlásili z Řecka ani Itálie žádné problémy s uprchlíky. Uprchlíci tam prý na některých místech jsou, ale na chod dovolených to nemá žádný vliv. „Delegátka z ostrova Kós říká, že uprchlíci jsou shromážděni na opuštěných plážích mimo turistické resorty a hotely, kde je imigrační policie drží pohromadě. Jsou to prý převážně rodiny s dětmi. Muži a děti se koupou v moři, ženy ne,“ popsal Šťastný situaci ve středomořských letoviscích.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…