Bum bác a přišly Vrbětice. Jiřina Šiklová naznačuje, komu kauza před volbami prospěla

07.05.2021 8:05 | Kauza

Oddalování volební kampaně. O tom jsou hlavně každodenní nové informace kolem vrbětické kauzy. Volič nebude mít čas popřemýšlet nad politickými programy. Toho se obává socioložka Jiřina Šiklová. Dost ji mrzí, že nejstarší tuzemská politická strana, tedy sociální demokracie, kterou dnes nicméně ovládá „společenství nevýrazných", se už nedostane do Parlamentu.

Bum bác a přišly Vrbětice. Jiřina Šiklová naznačuje, komu kauza před volbami prospěla
Foto: Archiv JŠ
Popisek: Jiřina Šiklová

Anketa

Jste Čech, nebo Evropan?

96%
2%
hlasovalo: 23108 lidí

„Myslím si, že je to celé hlavně oddalováním volební kampaně. Teď se o tom lidé budou bavit ještě měsíc, pak přijdou dovolené a hned pak volby. Strany nebudou mít čas na kampaň a představení svých programů. Možná šlo hlavně o to," domýšlí se známá socioložka Jiřina Šiklová. Vidí v tom velké nebezpečí.

Komu to prospěje?

Volby do Poslanecké sněmovny, pakliže se nic předčasného nestane, by se měly konat osmého a devátého října. Podle Šiklové to bude za současného stavu věcí veliké dobrodružství. „Lidé mohli začít přemýšlet, soustředit se na předvolební kampaně a pročítat programy. Opatření zavedená kvůli koronavirové epidemii se totiž rozvolňují a voliči se mohou svobodněji nadechnout. Ale bum, bác a přišla kauza Vrbětice a informační smršť s ní související. Vytáhnout kauzu, která se odehrála v roce 2014, nyní, mi připadá jako vycpávka," říká socioložka.

Kauzu Vrbětice bylo možné zveřejnit mnohem dříve, ale někomu to nejspíš prospěje. Komu, o tom je dle Šiklové zatím brzo mluvit. Ostatně o tom, že se agenti GRU pohybovali v Česku, když vybuchl sklad ve Vrběticích, informoval webový portál Bellingcat již loni. „Vrbětice mohly být zveřejněny již mnohem dříve. Britové o tom věděli dlouho. Načasování zveřejnění takové informace někomu dobře poslouží. A já se ptám, komu to prospěje? Teď se místo volebních programů bude řešit tohle a lidi se budou hecovat, kdo ví víc. Stejně toho nikdo z nás moc neví," dodává s tím, že v tom může hrát určitou roli dostavba Dukovan.

Odumírající socané

Následná kauza o „velezrádcovství" vicepremiéra Jana Hamáčka, ať již je či není pravdivá, mu a České straně sociálně demokratické uškodit prý nemůže. „Bohužel dnes v ČSSD není osobnost, která by byla trochu výraznější. Není tam člověk, který by voliče upoutal svým charismatem nebo neotřelými myšlenkami. Podle mě nemají šanci se po volbách dostat do Parlamentu," míní a doplňuje: „Nemusím s ním souhlasit, ale osobností, která alespoň něco říká, je Andrej Babiš. Ať se na mě nikdo nezlobí."

Ustavující sjezd organizace Sociálně demokratická strana českoslovanská v Rakousku se konal 7. dubna 1878 v břevnovském hostinci U Kaštanu v Praze. „V rámci Rakouska-Uherska bylo Česko nejprůmyslovější zemí, tudíž zde bylo hodně dělnictva. Tehdy u nás vznikla sociální demokracie. Byla profilující stranou první republiky, což dokládá, jakou jsme byli uvědomělou zemí. Pak byla zakázána a v roce 1948 třetina emigrovala, třetina vlezla do prdele komunistům a třetina se nějak jinak přizpůsobila. A po sto padesáti letech mi připadá, že neprolezou ani pěti procenty, aby se dostali do Parlamentu. Smutné," stýská si Šiklová, která měla vždy k sociální demokracii velmi blízko.

Ostatně, dlouhý rozhovor s Jiřinou Šiklovou o tuzemské levici přineseme zanedlouho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…