Bum ho. Řekové otevřeli burzu, a ta se zřítila

03.08.2015 12:51

Aténská burza zakončila první den obchodování po více než měsíční přestávce poklesem o 16,2 procenta a akcie řeckých bank se propadly o 30 procent. Burza dnes začala obchodovat po pětitýdenní pauze, kterou si vynutila vrcholící dluhová krize v zemi.

Bum ho. Řekové otevřeli burzu, a ta se zřítila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Řecko a Euro, ilustrační foto

Hlavní index burzy krátce po otevření spadl až o 22,8 procenta, později se ale jeho ztráty zmírňovaly. Výrazné ztráty utrpěly především bankovní tituly, které tvoří asi pětinu hlavního indexu. Propad o přesně třicetiprocentní denní limity utrpěly největší instituce National Bank of Greece a Piraeus Bank a na tento limit téměř dosáhly i akcie Eurobank a Alpha Bank.

Západoevropské akciové trhy ale vývoj v Aténách ignorovaly. Hodinu před koncem obchodování jejich širší index FTSEurofirst 300 získával 0,7 procenta.

„Vypadá to, že akcie bank mají v úterý ještě kam padat, než se objeví nabídky ke koupi,“ uvedl podle agentury Reuters nejmenovaný manažer fondu. „Potrvá několik dní, než se trh vyrovná,“ dodal.

Akciím některých společností se dařilo lépe než širšímu trhu. Počáteční ztráty se podařilo zmírnit například největšímu řeckému telefonnímu operátorovi OTE, jehož akcie nakonec klesly o 12 procent, průmyslovému konglomerátu Mytilineos či výrobci hodinek a šperků Folli Follie. Podle některých analytiků se nefinančním společnostem vede lépe než bankám díky lepším vyhlídkám a nižším rizikům.

Uzavřena od 29. června

Akcie řecké sázkové jedničky OPAP, ve které má podíl český finančník Jiří Šmejc, odepsaly v úvodu obchodování více než 27 procent. Jejich ztráta se ale nakonec zmírnila na 16,9 procenta.

Aténská burza byla spolu s řeckými bankami uzavřena 29. června, a to v rámci omezení pohybu kapitálu, které mělo zamezit masivnímu odlivu peněz ze země. Atény se v polovině července dohodly s eurozónou na zahájení rozhovorů o třetím záchranném programu v objemu až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč) v případě, že budou schváleny sjednané reformy. Banky se znovu otevřely již 20. července, výběry z účtů ale zůstaly omezeny.

Obchodníci dnes pokles na akciovém trhu očekávali z řady důvodů, zejména kvůli trvajícímu riziku krachu jednání s věřiteli. Pro domácí investory na aténské burze navíc nově platí tvrdá omezení. Ve snaze zabránit nákupům akcií jako prostředku k vyvedení eur ze země oznámily Atény a Evropská centrální banka (ECB), že řečtí investoři k nákupu akcií nesmějí využívat starší vklady v řeckých bankách.

Na trh mohou dopadat i vyhlídky řecké ekonomiky. Evropská komise jí pro letošní rok předpovídá pokles o dvě až čtyři procenta. Dnešní údaje společnosti Markit ukázaly, že aktivita v řeckém zpracovatelském sektoru klesla v červenci na rekordní minimum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…