Bum, prásk. Nálož Zemanovi z českých novin. Za vše, co „provedl" v posledních dnech

29.10.2014 8:09

Středeční tisk přináší pestrou paletu komentářů k posledním počinům prezidenta Miloše Zemana - předávání státních vyznamenání a návštěvě Číny. Ač se komentátoři věnují různým aspektům zmíněných událostí, všichni se shodují na tom, že vypovídají mnohé o myšlení a postojích české hlavy státu.

Bum, prásk. Nálož Zemanovi z českých novin. Za vše, co „provedl" v posledních dnech
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Pekingu

Petr Honzejk, komentátor Hospodářských novin, se do české hlavy státu pustil zostra. Pozastavil se zejména nad tím, že tentýž člověk, který v komunistické Číně „popřel“ svobodu a demokracii, když uvedl, že respektuje územní celistvost asijské velmoci a distancoval se od Tibetu a Tchaj-wanu, uděluje o den později medaile za zásluhy o demokracii a lidská práva.

Zemanovu „dvojakost“ přirovnal ke konceptu podvojného myšlení, tzv. „doublethinku“ z románu George Orwella 1984, jehož podstatou je to, že člověk musí být schopný zastávat v jeden moment protichůdná stanoviska a nepřipadat si nepatřičně.

„Hlavní zpráva z předávání státních vyznamenání. Prezident Miloš Zeman mění Českou republiku v zemi doublethinku. Zemi, která ceremoniálně mluví o svobodě, ale utichá ve chvíli, kdy přijde první faktura. Pokud platí Masarykovo `státy se udržují těmi ideály, ze kterých vznikly`, jede český stát vedený Milošem Zemanem hodně rychle z kopce,“ myslí si Honzejk.

Poměrně skepticky se staví k Zemanově státní návštěvě Číny i Zbyněk Petráček z Lidových novin. Na rozdíl od novinářského souputníka z HN nepovažuje za nijak zvláštní, že český prezident ubezpečil svůj čínský protějšek, že respektuje územní celistvost navštívené země. To prý v rámci snahy o spolupráci s jednou z nejsilnějších světových ekonomik dělají i jiní západní státníci. Co však považuje za nepřípustné, je to, že Zeman přidal ještě zmínku o tom, že věří v brzké mírové sjednocení Tchaj-wanu s pevninskou Čínou – v době, kdy v Honkongu probíhají protesty proti autokratickému chování Číny. Tím se podle Petráčka Zeman přímo vlísává do přízně Pekingu a nechtěně potvrzuje definici kolaborace, jak ji razil historik Tomáš Pasák: Když člověk dělá víc, než musí. 

Skepsí na adresu české hlavy státu nešetří ani v MF Dnes. Komentátor Teodor Marjanovič se vrací ke zpáteční cestě prezidenta Zemana z Číny, kterou absolvoval na palubě tryskáče patřícímu podnikateli Petru Kellnerovi, jenž byl součástí podnikatelské delegace doprovázející českou hlavu státu na státní návštěvě Číny.

„Celé by to možná zapadlo, kdyby postoj k brutálnímu, svobodu potírajícímu, leč hospodářsky významnému Pekingu nebyl měřítkem morální hygieny západní společnosti, k níž navzdory Zemanovi patříme. Kdokoliv z velkých světových státníků tam jede, s sebou sice veze také podnikatele a všemožně za ně lobbuje, ale při jednáních neopomene otázku lidských práv alespoň zdůraznit. A nikdy se pak nenechá odvézt těmi, za které lobboval,“ píše Marjanovič. Zeman podle něj hledá způsoby, jak dát najevo, kterak vším pohrdá. A teď údajně takový způsob s Kellnerovou pomocí našel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…