Bum, prásk, díra v zemi a velký průšvih. Katastrofa v Číně má zásadní politické dopady

19.08.2015 7:12

Čínská veřejnost je podle britského deníku The Guardian nespokojena s informováním vlády a místních úřadů o okolnostech, které vedly k výbuchu chemikálií v přístavu Tchien-ťin. Stále se navíc pohřešují zasahující hasiči a jejich příbuzní ztrácejí trpělivost. Neštěstí však může negativně ovlivnit také výrobce evropských automobilových značek, které do Číny ve značném množství proudí právě přes Tchien-ťin.

Bum, prásk, díra v zemi a velký průšvih. Katastrofa v Číně má zásadní politické dopady
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Učitel bojovníků pro šaolinská show Shi Yan Lu

V čínském Tchien-ťinu probíhají již třetí den protesty tamějšího obyvatelstva. Účastníci demonstrace se obávají, že havárie ve skladu nebezpečných chemikálií, při které zahynulo 114 lidí, nebude řádně vyšetřena. Stranický plátek People's Daily však nic podobného nepřipouští. „Postoje vlády jsou jasné a pevné. Není žádných pochyb o tom, že celý případ bude řádně prošetřen. Pokud se veřejně probíraly korupční případy, proč by se nemělo to samé dít v případě vyšetřování havárie?“ cituje The Guardian čínský deník. Celý víkend se na místě konaly protesty pozůstalých a příbuzných nezvěstných hasičů, kteří požadovali odškodnění a také zdůvodnění, co se stalo s jejich nejbližšími.

„Poslali naše děti na frontovou linii, ale nikdo nám doposud neřekl, zda jsou mrtvé nebo živé,“ uvedl příbuzný jednoho z hasičů, který se podílel na záchranných operacích bezprostředně po katastrofě. „Jak tam mohli naše děti poslat, když hrozily další výbuchy?“ pokládala si řečnickou otázku matka dalšího hasiče Li Čchang-singová. Strýc devatenáctiletého hasiče Liu Č'čchiang zase pro deník People's Daily konstatoval, že jeho synovec je zcela jistě mrtvý. „Pokud už ale musel zemřít, chceme po vládě nějaké vysvětlení.“ Již v pondělí místní úřady uvedly, že se stále pohřešuje 70 lidí, z nichž 64 jsou právě zasahující hasiči. Doposud bylo z těchto zemřelých identifikováno padesát čtyři.

„Pohybovat se v zóně výbuchu je velmi nebezpečné, protože na místě stále hoří chemikálie a na člověka mohou kdykoli spadnout kontejnery,“ prohlásil šéf vojenské jednotky specializující se na chemické havárie Wang Ke v rozhovoru pro čínskou tiskovou agenturu Nová Čína. Státní prokuratura mezitím oznámila, že vyšetřuje „možné protiprávní činy, které mohly havárii způsobit“. Speciální týmy se pokoušejí odstranit stovky tun vysoce toxického kyanidu sodného z místa výbuchu. Ale dokonce i státní média kritizují vládu za to, že neposkytuje dostatečné množství informací o aktuální situaci. „Neštěstí v Tchien-ťinu však v tomto ohledu rozhodně není nijak ojedinělým případem,“ napsal ve svém úvodníku deník Global Times.

Jak upozorňuje The Guardian, jedna čínská aktivistka se vzhledem k netransparentnosti vládních informací rozhodla spustit vlastní databázi nezvěstných. Seznam obsahuje 132 jmen. Nejstarším pohřešovaným je třiasedmdesátiletý Lu Fu-jou a nejmladším sedmnáctiletý hasič Wang Šeng-min. „Jelikož mnoho ze zaměstnanců v závodu pocházelo z různých koutů země, hrozí, že by jejich osud mohl být zameten pod koberec. Manipulace s daty se dá od vlády očekávat. Nevěřím, že by dobrovolně zveřejnili kompletní seznam pohřešovaných,“ uvedla nejmenovaná aktivistka, která se bojí zveřejnit své jméno, pro britský deník. „Je to jako v roce 2008 po zemětřesení v Sečuánu. Ani tehdy vláda nechtěla seznam pohřešovaných dobrovolně zveřejnit,“ dodala.

V okolí hotelu v Tchien-ťinu, kde se konají tiskové konference, se mezitím neustále shromažďují desítky demonstrantů. „Toto není demonstrace, my jen prostě nemáme jinou šanci, jak dát vládě najevo, že jsme tady a chceme po ní informace. Až doteď nás vůbec neuznala hodné pozornosti,“ řekl Li Jiao agentuře Reuters. Deník South China Morning Post informoval o tom, že demonstranti drželi transparent, ve kterých požadovali „pravdu“. Dále vládě a straně demonstranti vzkazovali, že je milují a chtějí, aby vykoupily zpět jejich domovy. Náměstek primátora Tchien-ťinu v reakci na nespokojenost veřejnosti ujišťoval, že úřady brzy poskytnou pozůstalým po zemřelých úplné vysvětlení. Na čínském internetu se však stále množí rozhořčení nad tím, že byly tak nebezpečné chemické materiály skladovány v blízkosti obydlí.

Podle britského deníku se také spekuluje o tom, že vládní špičky jsou napojeny na společnost Ruihai International Logistics, která sklad vlastní. „Skutečnost, že úřady povolí takové nebezpečné sklady postavit v blízkosti obytných bloků, ukazuje, že se starají pouze o své vlastní zájmy a o obyčejné lidi jim vůbec nejde. Jsou naprosto lhostejní k životům lidí a jejich základním lidským právům. Nezáleží jim nejenom na životech pomocných pracovníků, ale nestarají se ani o životy rodin ze střední třídy,“ stěžovala si čínská aktivistka.

Čínský deník Global Times zase pojal sdělení o celém neštěstí z jiného úhlu pohledu a konstatuje, že havárie v tchienťinské chemičce by neměla negativně zasáhnout čínské pojišťovnictví. A to i přesto, že v rámci odpovědnosti za škody způsobené výbuchem vyplatí obrovské sumy peněz. „Mnohem vážnější se jeví problémy způsobené přerušením dovozu automobilů, které proudí do přístavu Tchien-ťin, a také následný tlak na burze. Způsobené škody se aktuálně odhadují na 5 až 10 jüanů, což představuje 780 milionů až 1,56 miliard dolarů. Nejtěžší ránou bude havárie pro zahraniční značky automobilů. Podle informací expertů proudí do Číny až 40 % zahraničních vozů právě přes přístav Tchien-ťin. K tomu je třeba připočíst, že bylo zničeno asi 8000 zde montovaných značek vozů Volkswagen, Hyundai, Renault nebo Toyota,“ uvádí čínský deník.

Nejhůře zasaženy budou značky vozů pocházejících z Evropské unie, tedy Volkswagen, Renault a Porsche. Přístav totiž dle aktuálních informací zastavil veškerý transport kontejnerů obsahujících ohrožené zboží. A právě do této kategorie podle Evropské unie spadají také automobily. „Dopady těchto opatření se neprojeví v krátkodobém horizontu, protože zásoby dovážených automobilů v posledních měsících přesahovaly poptávku. Až se ovšem zásoby vyčerpají a nové automobily budou muset čekat na proclení, může se začít značně navyšovat jejich cena,“ soudí Global Times.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…