Buran blábolí. Jako Jakeš. Piráti se utrhli na interpelacích premiéra

18.04.2019 22:39

Poslanci Pirátů a premiér Andrej Babiš (ANO) se při dnešních sněmovních interpelacích příliš neshodli. Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík v diskusi o bulharských aktivitách energetické společnosti ČEZ a o Národním investičním plánu nařkl ministerského předsedu z toho, že se „chová jako buran a blábolí“. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek pak přirovnal Babišovo vystoupení k projevu předlistopadového šéfa komunistů Miloše Jakeše. „Vy nás vlastně nabádáte k nějakému trestnému činu,“ zaútočil na Piráty v souvislosti s dotazy o aktivitách ČEZu Babiš.

Buran blábolí. Jako Jakeš. Piráti se utrhli na interpelacích premiéra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Anketa

Je dobře, že Jaromír Jágr jede se Zemanem do Číny?

hlasovalo: 8510 lidí
Spory Babiše s Piráty odstartovala debata o tom, co je obchodní, a co akciová společnost a aktivní vlastnictví, o kterém mluvil v souvislosti s firmou ČEZ předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Stát musí mít podle Michálka aktuální informace o hospodaření, řešit nejdůležitější problémy, a bulharské aktivity ČEZu by dle něj vláda měla sledovat.

„Chápu, že pan poslanec nemá žádné zkušenosti z hlediska toho, co se tady snaží diskutovat,“ zaútočil na Michálka Babiš s tím, že informace o aktivitách ČEZu jsou důvěrné a ani jako premiér je nemůže mít. „Vy nás vlastně nabádáte k nějakému trestnému činu. Děláte si tady marketing a tváříte se, že tomu rozumíte,“ opáčil na to Babiš.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Babiš též přirovnal diskusi s Michálkem k tomu, jako by „debatoval s kardiologem“ a začal se s ním hádat, že ČEZ není obchodní společnost, ale akciová společnost. „Chtěl bych poprosit pana premiéra, aby se tady přestal chovat jako buran,“ reagoval na premiéra pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík, podle kterého sama ČEZ o sobě píše, že jde o obchodní společnost. A dle Michálka Babiš trapně zpochybňuje erudici ostatních poslanců, ač zjevně nerozumí právu.

Michálek předsedu vlády kritizoval i při následné diskusi o Národním investičním plánu: „Pokud (Andrej Babiš, pozn. red.) 30 minut tady mluví o věcech, na které se nikdo neptal, jako že potřebujeme školky a školy, hledáme miliardy, tak mně to přijde opravdu jako projev Miloše Jakeše,“ řekl.

Během této diskuse se šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura dožadoval po premiérovi Andreji Babišovi předložení Národního investičního plánu, který jím byl přislíben ke zveřejnění již loni v listopadu. „Já jsem to vymyslel, my jsme to odmakali a děláme na tom, abychom sehnali ty peníze. Proč bych vám to dával,“ reagoval na žádost Stanjury Babiš. Babiš vloni uvedl, že plán zahrnuje přes 17 tisíc projektů za 3,45 bilionu korun na léta 2019 až 2030. Do roku 2022 mají být do programu zahrnuty projekty za 1,226 bilionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…