Burian má udělat z Národního divadla akciovku, varuje server

03.08.2013 17:17

Když byl vybírán nový ředitel Národního divadla, jako jeho hlavní úkol mu bylo předepsáno, že má divadlo transformovat na akciovou společnost. Nyní je to úkol Jana Buriana. Podle serveru Prvnízprávy.cz by se lidé ale měli zaměřit na to, kdo seděl v expertní komisi, která transformaci určila.

Burian má udělat z Národního divadla akciovku, varuje server
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

„Burian byl vybrán  výběrovou komisí připravenou ministrem Besserem (STAN  - součást TOP 09)  a ministryní Alenou Hanákovou  (STAN  - součást TOP 09),  hlídanou senátorem za STAN -  (součást TOP 09), ředitelem Jihočeského divadla České Budějovice Jiřím Šestákem,“ upozorňuje server.

V komisi pak seděl například zmíněný Šesták, bývalý ministr kultury Milan Uhde (kdysi ODS, pak US), další exministr Václav Riedelbauch (ve Fischerově úřednické vládě) či rektor AMU Jan Hančil.

V plánu jsou především dva kroky. Za prvé sloučení souborů dvou operních domů Státní opery Praha a Opery Národního divadla, což přinese výrazné propouštění. Za druhé pak transformace divadla na akciovou společnost, která se bude řídit podle obchodního zákoníku a bude podléhat pravidlům bankrotu. Tím bude také omezena „nepřijatelná státní podpora“.

„A to je role Jana Buriana,  kterou se rozhodl už v únoru po svém jmenování naplňovat. Harry Jelinek se pokusil prodat Karlštejn,  nechat zkrachovat Národní divadlo, to tu ještě nebylo…“ píše server.

Odboráři Orchestru a Sboru Státní opery ve čtvrtek po odvolání Jana Buriana ukončili stávkovou pohotovost, nyní se do ní vrátili. „Vědí proč. Předpokládali, že ministr Balvín vypíše transparentní výběrové řízení na místo ředitele ND, při němž kandidáti předloží i své vlastní koncepce a návrh transformace ND přestane být platný,“ dodává server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…