Bursík volal do Hyde Parku. Bránil se nařčením kvůli fotovoltaice

07.02.2013 21:17

Podle auditu šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové nastavilo bývalé vedení ERÚ příliš vysoké výkupní ceny. Audit však zároveň odmítá zveřejnit. Host čtvrtečního Hyde Parku České televize, bývalý místopředseda ERÚ a konzultant v energetice Blahoslav Němeček prozradil, jak se dospělo k vysokým cenám elektřiny vyrobené ze solárních panelů. Základní parametry nastavila zákonem vláda v roce 2005. Do pořadu se dovolal i exministr Martin Bursík (SZ).

Bursík volal do Hyde Parku. Bránil se nařčením kvůli fotovoltaice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

Němeček v pořadu popsal zrod zákona z roku 2005 tedy za vlády ČSSD, kde bylo stanoveno, že investoři v oblasti solárních panelů mají nárok na návratnost své investice v horizontu patnácti let s přiměřeným ziskem sedmi procent nad inflaci za patnáct let. Odvětví se mělo rozvíjet tak, aby se podařilo z tohoto obnovitelného zdroje vyrobit asi osm procent elektřiny.V roce 2008 ale Energetický regulační úřad zjistil, že je onen model neudržitelný.

Odpovědní politici prý měli informace

"Začátek komunikace o tomto problému nastal ještě za vlády Mirka Topolánka (ODS), ale hlavní část komunikace pak probíhala s úřednickou vládou Jana Fischera," uvedl Němeček. Nová pravidla však byla schválena až v roce 2010. K obrovskému nárůstu solárních panelů v Česku ale došlo až na konci roku 2009, do té doby s zdálo, že solárních panelů bude instalováno jen málo a z pohledu ceny elektřiny půjde jen o marginální problém. Zlom nastal především během roku 2010.

Odpovědní politici přitom podle Němečka získali od ERÚ informace, z nichž vyplývalo, že takto nastavené parametry pro fotovoltaickou energii jsou příliš velkorysé. "Pan Bursík v době, kdy byl ministrem životního prostředí, tak s ním bylo o problému mnohokrát komunikováno, uvedl např. na adresu exministra životního prostředí Martina Bursíka konzultant. Zdůraznil však také, že nemá žádné informace o tom, že by nějaká část Strany zelených spolupracovala s podnikateli z tohoto oboru tak, aby se tito solární podnikatelé mohli obohatit.

V závěru pořadu se do pořadu dovolal sám exministr Bursík, který zopakoval, že neměl dostatek informací k tomu, aby cítil nějaký problém, který bylo třeba řešit. V době pádu Topolánkovy vlády prý fotovltaické elektrárny nevypadaly jako problém, protože jich v té době bylo instalováno málo. Zdůraznil také, že on sám ani Kateřina Jacques neinvestovali do fotovoltaických elektráren.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…