Bursík zaregistroval LES. Bude konkurovat zeleným

31.08.2013 8:35

Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík v pátek zaregistroval novou Liberálně ekologickou stranu (LES). Získal k tomu 1611 podpisů. Mezi nimi jsou i osobnosti jako herečka Eva Holubová nebo zpěvačka Marta Kubišová. A další lidé prý přibývají každým dnem. Napsal deník MF Dnes.

Bursík zaregistroval LES. Bude konkurovat zeleným
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

Nová strana má jen pár dní na sestavení kandidátek. Čas je do 17. září. Bursík upozornil, že podpis pod petici neznamená, že jeho autor bude chtít skutečně ve volbách kandidovat. Jedná proto s dalšími stranami o spolupráci formou společné kandidátky.

Bursík shromažďuje síly proti široké levicové frontě Miloše Zemana

Bursík se snaží soustředit síly napravo od středu proti „široké levicové frontě“, kterou zastřešuje prezident Miloš Zeman. I to je jeden z důvodů, proč se Bursík rozešel se Stranou zelených.

Zelení se pod vedením Ondřeje Lišky snaží zbavit image úzce zaměřené ekologické strany, která byla ve vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS). Ve volbách bude SZ mluvit o sociálních tématech, klíčové by mohlo být sociální bydlení zajišťované obcemi.

LES a SZ budou soupeřit o voliče Karla Schwarzenberga

„Obce musí zajišťovat bydlení podle sociální potřebnosti. Stát by pak měl určit kategorie, zda půjde například o startovací byty pro rodiny nebo jiné skupiny,“ prohlásil místopředseda Matěj Stropnický.

Strana zelených chce rovněž zachovat dvě sazby DPH a snížit daně. To má podpořit obecně prospěšné zboží a služby, jako je například hromadná doprava.

SZ bude s Bursíkem bojovat o příznivce Karla Schwarzenberga (TOP 09), kteří odmítají bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Zelení se budou snažit nalákat také voliče Jiřího Dienstbiera, kterým nyní ale vadí paktování strany s Milošem Zemanem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…