Bushova válka v Iráku se vrátí. Tentokrát v Sýrii. Náznaků je více než dost

05.05.2017 6:45

Je třetí světová válka na spadnutí, ptá se na svém blogu na serveru iDnes.cz Karel Wágner. Všímá si například toho, že vinu za chemický útok, jenž se odehrál začátkem dubna v Chán Šajchúnu, přisoudili Francouzi syrské armádě. „A jak to tak vypadá, z tohoto hodnocení se začíná pomalu, ale jistě klubat záminka pro formování koalice k invazi do Sýrie, do které ně­kteří poli­tici hodlají zapojit vojska Spojených států, Francie a Velké Británie,“ popsal.

Bushova válka v Iráku se vrátí. Tentokrát v Sýrii. Náznaků je více než dost
Foto: archív autora
Popisek: US letecký útok Sýrie

Domnívá se, že právě v této souvislosti by mohla situace na syrském bojišti přerůst ve světovou válku. A vzpomněl si, jak se 16. února 2003 lidé po celém světě vydali do ulic, aby protestovali proti hrozící válce v Iráku. 

„Obrovská vlna demonstrací, největší od dob války ve Viet­namu, se přelila celou zeměkoulí: mírové pochody se konaly v 600 městech od Austrá­lie přes Afriku a Ev­ropu až po Ameriku. Největší demonstraci v jeho novodobé historii viděl Londýn, kde proti chystané válce pro­testo­valo přes 750 tisíc lidí. A vinoucí se had, tvořený masou lidí, pochodujících z centra města k Hyde Parku, měl podle novinářů přidělávat vrásky na čele tehdejšího premiéra Tonyho Blaira. Přesto však spolu s americkým prezi­dentem Georgem Bushem vojenskou akci v Iráku na­konec za­hájil: dva­cá­tého března 2003 ráno ve 3:35 stře­doevropského času začala invaze útokem na Bagdád,“ popsal Wágner. 

Ale vraťme se k současnosti. V nynějším hodnocení francouzského ministra zahraničních věcí Jean-Marca Ayrault hraje podstatnou roli také chemický útok z roku 2013. Bude tak dobré si trochu osvěžit pa­měť a některé starší události si zde připomenout.

  • Původní text ZDE

„Podle zprávy inspektorů OSN, zveřejněné 12. prosince 2013, byly v rámci ozbrojeného konfliktu v Sýrii chemické zbraně roku 2013 použity na pěti ze sedmi prověřovaných míst: Ghúta, Chán al-Asal u Ha­labu, Džabár, Sarákib a Ašrafíja Sahnája jižně od Damašku. Ve dvou případech che­mické látky za­sáhly pouze vládní vojáky, v dalších také civilisty. Na čtyřech místech byl použit sarin, z toho jednou ve vel­kém množství,“ píše Wágner s tím, že nedávné tragické události z Chán Šajchúnu se zdají být jistou paralelou k chemického útoku z 19. března 2013 v Chán al-Asal poblíž metropole Aleppo. 

„Jak tehdy uvedl server BBC News, podle syrského minis­tra infor­mací Omrana al-Zoabia šlo o 'nebezpečnou eskalaci' a 'první akt' nové povstalecké autority,“ zmínil Wágner.

„Fotograf agentury Reuters, jenž tehdy navštívil oběti chemického útoku v nemocnici al-Rajaa, která je majetkem Kustódie Svaté země, oznamoval, že jím oslovení pacienti trpěli problémy s dýcháním, přičemž uváděli, že po útoku cítili chlor,“ dodal s tím, že tyto události měly dohru. Na serveru YouTube lze prý vidět momenty před vykonáním popravy zajatců v době, kdy milice Fronty an-Nusrá, tehdy ještě oficiálně pobočky al-Ká­idy v Sýrii, převzaly kontrolu nad obcí Chán al-Asal.“ O tom, že Fronta an-Nusrá popravovala své zajatce, snad žádný soudný pozorovatel či analytik nikdy nepochybo­val. Ale popravy neozbrojených zajatců jsou jenom jedním z mnoha váleč­ných zločinů, kterých se tito džihádisté v Sýrii dopouštěli,“ dodal.

„Škoda, že nám francouzský ministr zahraničních věcí Jean-Marc Ayrault neukázal ten nejdůležitější aspekt 'spolehlivého a konzistentního zpravodajství, shromážděného francouzskou tajnou službou'. Totiž zbytky munice a jejich bod do­padu (impact points), který podle Francouzů vznikl v Khan Sheikhun při útoku sarinem kolem sedmé hodiny ranní, i když podle našich zpravodajských služeb, jak prohlá­sil ministr Lubomír Zaorálek, mělo syrské letectvo shazovat pumy na Chán Šajchún mezi 11:30 a 12:30 místního času,“ uzavřel.

  • Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…