Bydlel v nějaké díře se psy... Hejtman Půta se v tisku rozpovídal o své kauze

28.11.2014 11:14

Obsáhlý rozhovor s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou přinášejí páteční Lidové noviny. Jeho hlavním tématem jsou okolnosti obvinění Půty z korupce. Policie Půtu podezřívá z toho, že do projektu – opravy libereckého kostela svaté Máří Magdaleny – protlačil svého člověka Jaromíra Dolanského.

Bydlel v nějaké díře se psy... Hejtman Půta se v tisku rozpovídal o své kauze
Foto: Liberecký kraj
Popisek: Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj)

Ten podle obvinění měl sloužit jako „kasírtaška“. Podle deníku Dolanský stavebníkům skutečně vyfakturoval 30 tisíc korun za práci na projektu, tyto peníze pak také dostal. „Podle šetření policie se však Dolanský na přestavbě kostela nikdy nepodílel,“ napsal list.

Hejtman přiznal, že se za svého známého u firem přimlouval

Půta v rozhovoru přiznává, že za Dolanského lobboval: „V jedné chvíli bydlel v šílené díře v Liberci se psy a chodil s tím, jestli bych nevěděl o nějaké práci. Přimlouval jsem se za něj u různých firem,“ přiznal Půta. Na otázku, zda sliboval, že zařídí proplacení Magdalény výměnou za zaměstnání pro Dolanského, uvedl: „To naprosto vylučuji.“

List rozhovor doplnil shrnutím celé kauzy. Potíže prý provázejí rekonstrukci libereckého kostela svaté Máří Magdaleny už od roku 2009. Přestavbu této zchátralé památky za 65 milionů korun má na starost Metrostav. Dotaci z ROP Severovýchod získala obecně prospěšná společnost Gepo, předsedou její správní rady byl bývalý politik ODS Jiří Zeronik, který byl v roce 2012 pravomocně odsouzen kvůli úplatkářství v jiné kauze.

Půta byl obviněn letos v listopadu

V dubnu 2014 podle listu policie kvůli neoprávněnému čerpání dotací na opravu zmíněného kostela obvinila osm osob. Byli mezi nimi Zeronik, manažeři Metrostavu Jan Petráň a Jaroslav Stuchlík, a také dva úředníci ROP Severovýchod. 18. listopadu letošního roku detektivové protikorupčního policejního útvaru v souvislosti s projektem obvinili Martina Půtu a jeho známého Jaroslava Dolanského.

Podle deníku policisté do obvinění napsali: „Jaroslav Stuchlík a Jan Petráň na základě předchozí ústní dohody s Petrem Jirkůvem požádali v Liberci Martina Půtu, aby zajistil vlivem svého postavení předsedy ROP Severovýchod schválení trvání smluvního vztahu mezi společností Gepo a ROP Severovýchod tak, aby stavební práce na opravě byly společnosti Metrostav uhrazeny z rozpočtu EU, a to za slibovaný úplatek 800 tisíc korun.“

Jak list dodal, při domovních prohlídkách policie zajistila dokumenty, které mají dokazovat, že kromě Půty mělo být vyplaceno dalších osm osob, mezi nimi měl být i liberecký politik, známý bojovník proti korupci Jan Korytář.

Půta odmítá, že by po Metrostavu požadoval půjčku

V obvinění Půty se prý také uvádí, že po Petráňovi z Metrostavu požadoval půjčku. To ale Půta v rozhovoru odmítl. Nikdy prý od něj žádné peníze nepřevzal. „Nikdy jsem s ním o žádných penězích a úplatcích či něčem podobném nemluvil. Dobře věděli, že kdyby s tím začali, tak tím naše rozhovory skončí,“ uvedl Půta.

Hejtman také přiznal, že se s manažery Metrostavu scházel na benzinových pumpách. Na otázku, proč tak činil, odpověděl lapidárně: „Protože jsem blbec. Znám se s nimi od roku 2009. Vyhráli výběrové řízení na rekonstrukci historického centra Hrádku nad Nisou,“ uvedl s tím, že Metrostav byl při povodních 2010 jednou z firem, která „nám masivně pomáhala“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…