Byl by zázrak, kdyby se koalice KDU-ČSL a Starostů nezrušila, předpovídá Tabery

15.07.2017 19:58

Šéfredaktor Respektu Erik Tabery se zamyslel nad možným rozpadem koalice KDU-ČSL a STANu. Podle něj je existující tlak na rozpad této koalice tak silný, že by byl zázrak, kdyby se koalice opravdu nezrušila.

Byl by zázrak, kdyby se koalice KDU-ČSL a Starostů nezrušila, předpovídá Tabery
Foto: KDU-ČSL, STAN
Popisek: Logo koalice Lidovců a Starostů

„Situace kolem koalice Lidovci a Starostové připomíná scénu z Rozmarného léta. Pán volá na provazolezce, že spadne, ať jde okamžitě dolů. A když tak nečiní, zatřese onen pán prostě sloupem držícím lano a lezec se zřítí. Muž to komentuje: ‚Vidíte, já vám to říkal.‘ Marně vzpomínám na srovnatelnou situaci, kdy tolik lidí vynaložilo tolik energie, aby nějaký politický projekt nevznikl. A zřejmě úspěšně,“ poznamenává úvodem Tabery.

Podle jeho slov to měla spolupráce obou stran od začátku těžké, když KDU-ČSL má složitou vnitřní strukturu, a tlak na koaliční uskupení přinášely i skeptické komentáře či působil vliv ohledně předvolebních průzkumů. 

  • Původní text ZDE

„Výzkumy, které měří stranické preference, nepředvídají, jak volby dopadnou. Měří momentální náladu ve společnosti. To nelze podceňovat, ale není to prostě předpověď. Lidé stále častěji mění názor na poslední chvíli,“ míní Tabery a dodává, že přesto prý u lidovců zavládla panika. Průzkumy totiž ukazují, že koalice by minimálně deset procent hlasů nutných pro vstup do Poslanecké sněmovny prozatím nezískala.

„Jestli lidovci koalici ukončí, možná jim to usnadní vstup do Sněmovny, ale posílí se tím jejich vnímání jako strany, která myslí jen na sebe,“ konstatuje následně Tabery. 

Ten tlak je však podle něj tak silný, že by byl zázrak, kdyby se koalice opravdu nezrušila. „Do voleb už není tak daleko a žádné uskupení nedokáže po celou dobu tak enormnímu tlaku čelit. Tím spíš, že vychází i z nitra strany, kde přihazuje pod kotel Jiří Čunek. Takže ano, teď už je spolupráce obou uskupení velkým rizikem,“ uzavírá Tabery s tím, že katastrofou pro lidovce by pak mohlo být, kdyby se Starostové domluvili třeba s TOP 09. „Ano, teď si nemohou přijít na jméno, ale to už by byla síla, která by mohla poslat mimo Sněmovnu i KDU-ČSL,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…