Byl bych radši za větší barevnost na radnici, tvrdí starosta Pece pod Sněžkou

25.11.2014 13:02

Sdružení nez. kandidátů SNĚŽKA ve volbách získalo téměř 80 % procent hlasů a v zastupitelstvu tak bude vládnout jasnou většinou, osmi z devíti zastupitelů. „Takový výsledek jsem opravdu nečekal, bylo to pro mě velké překvapení," reagoval na výsledky Alan Tomášek (BPP), který tak obhájil mandát. Co pro něj závazek znamená a jaké jsou jeho priority pro následující volební období? I na to se ptaly ParlamentníListy.cz.

Byl bych radši za větší barevnost na radnici, tvrdí starosta Pece pod Sněžkou
Foto: archiv starosty
Popisek: nejvyšší hora České republiky Sněžka

Sdružení nez. kandidátů SNĚŽKA, které jste vedl do voleb, získalo bezmála osmdesát procent hlasů. Očekával jste takový výsledek? Čemu jej přičítáte?

Takový výsledek jsem opravdu nečekal, bylo to pro mě velké překvapení. Pokud mohu soudit za sebe, přičítám tento výsledek práci našeho sdružení za posledních 12 let, kdy jsme nelákali voliče na populistické sliby a svůj volební program jsme vždy důsledně plnili.

V devítičlenném zastupitelstvu máte osm mandátů, což je pro vás obrovskou výhodu. Plánujete nějaké zásadní změny? Jaké jsou vaše hlavní priority pro následující volební období?

Mít většinu v zastupitelstvu není pro naše sdružení nic nového. V předminulém a taktéž v minulém období jsme měli také většinu hlasů v zastupitelstvu. Nicméně ne tak výraznou jako po letošních volbách. Na jednu stranu je to velká výhoda, že můžete relativně lehce prosadit své vize. Na druhou stranu nesete také veškerou zodpovědnost. Přes tuto většinu, a možná právě proto, vždy obsazujeme kontrolní výbor členy opozice. Osobně bych byl radši za větší barevnost v zastupitelstvu.

S čím začnete? Jaké téma je pro Pec pod Sněžkou zásadní?

Zásadní témata jsou téměř všechna, viz náš program. Začali jsme již letos, a to rekonstrukcí bývalé školy ve Velké Úpě na dům s pečovatelskou službou a klubem důchodců.

Co pro vás osobně, ať již kladně nebo záporně, bylo největším překvapením letošních podzimních voleb?

Tak jednoznačná podpora od našich spoluobčanů a poměrně bezobsažná a pomlouvačná kampaň některých protikandidátů. Což nebyl jen případ našeho města.

Pokud se nepletu, město má již schválen rozpočet pro příští rok. Prozradíte nám, jaké hlavní investice plánujete?

Příští rok dokončíme rekonstrukci bývalé školy ve Velké Úpě na DPS a zateplíme budovu městského úřadu. V roce 2016 se budeme věnovat převážně přípravné práci na projektech z našeho volebního programu.

Pec pod Sněžkou je v zimě vyhledávaným horským střediskem. Bohužel v poslední době počet turistů přijíždějících do Krkonoš klesá. Co je podle vás důvodem? A co se budete snažit dělat pro zvrácení tohoto negativního trendu?

Jsem přesvědčený, že se situace začíná zlepšovat. Letošní léto a hlavně podzim se projevila stoupající tendence návštěvnosti, a to i díky nové LD na Sněžku. S chystanými výraznými investicemi v lyžařském areálu očekávám nárůst i v zimním období.

Jaký vliv to má na nezaměstnanost? Jaké jsou zde kromě cestovního ruchu pro obyvatele pracovní příležitosti?

Mimo cestovní ruch je na horách z logiky věci těžké najít práci v jiném oboru. A právě proto je podpora cestovního ruchu naším hlavním cílem.

Turistů ubývá, jaký je ale ve městě demografický vývoj a co se vy osobně snažíte dělat proto, aby lidé neodcházeli jinam?

Turistů začíná opět přibývat. Pokud tento trend zůstane, zůstanou a přibydou trvale žijící lidé v Peci pod Sněžkou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…