Byl „císařpán“ otec Masaryka? Zastavte ten výzkum, vydala příkaz pravnučka TGM

02.02.2017 10:07

Jasno do pochybností o původu prvního československého prezidenta T. G. Masaryka mohla vnést analýza DNA. Masarykova pravnučka ji ale zakázala. Informuje o tom server Lidovky.cz.

Byl „císařpán“ otec Masaryka? Zastavte ten výzkum, vydala příkaz pravnučka TGM
Foto: Archiv
Popisek: Tomáš Garrigue Masaryk

Rozbor DNA, který by mohl téměř jistě rozhodnout, zda byl prezidentovým otcem pologramotný kočí Josef Masárik, zablokovala Masarykova pravnučka Charlotta Kotíková (76).

Je to neuctivé k Masarykovi i českému národu, vzkázala dokumentaristovi Davidu Vondráčkovi, který výzkum plánuje, uvedl server.

Pochybnosti o původu Masaryka se podle serveru opírají zejména o fakt, že Masarykova matka Teresie Kropáčková (Kropaczek) byla o deset let starší než její manžel Josef Masárik, a navíc v době svatby byla již dva měsíce těhotná.

Celý text je ZDE

Kromě toho svým sociálním původem Masárika výrazně převyšovala. Pocházela z měšťanské německé rodiny v Hustopečích, zatímco ženich byl prostý slovenský nádeník z Kopčan, který neuměl ani psát.

Tomáš Masaryk intelektem výrazně převyšoval své mladší bratry a také jim zřejmě ani nebyl moc podobný. Navíc se v jeho raném životopise objevují různé obtížně vysvětlitelné zásahy shůry.

Například z kovárny v Čejči jej vysvobozuje zemský školní inspektor, který se náhodou objeví na návsi. Nebo když student Masaryk vezme před maturitou pohrabáč na ředitele brněnského gymnázia, protože urazil jeho dívku, je sice ze školy vyloučen, ale dostuduje na ještě prestižnějším vídeňském akademickém gymnáziu. To může navštěvovat díky tomu, že jeho brněnský dobrodinec, policejní ředitel Le Monnier, jehož syna Masaryk soukromě vyučuje, je shodou okolností právě v této době povýšen do hlavního města, píše server.

Spekulace o Masarykově původu podle něj předloni oživila kniha Císařův prezident. Její autor, píšící pod pseudonymem David Glockner, razí hypotézu, že Masaryk byl levobočkem rakouského císaře Františka Josefa I. Opírá se při tom zejména o faksimile z kopiáře (deníku), do něhož si František Josef údajně na konci roku 1849 zapsal „Kropaczek erl.“, tedy Kropaczek erledigt (= Kropáčková vyřízeno).

Jasno se do věci v loňském roce rozhodl vnést filmový a televizní dokumentarista David Vondráček (53) ve spolupráci s genetikem Danielem Vaňkem (51), který přednáší na dvou fakultách Univerzity Karlovy a působí také v Ústavu soudního lékařství Nemocnice Na Bulovce.

Podařilo se jim shromáždit biologický materiál Tomáše Masaryka a jeho syna Jana, z něhož je možné provést analýzu DNA. Jedná se o stopy zachycené na nikdy nepraném prezidentově obleku a předměty, kterých se dotýkal před smrtí Jan Masaryk, jako kartáček na zuby, kapesník nebo ohryzek jablka. Další biologické „artefakty“ získali od slovenských potomků bratrů Masarykova oficiálně uváděného otce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…