Byl jsem na naši zemi hrdý, vzpomínal Kalousek v rádiu na minulé vlády

23.04.2014 18:29

Česká vláda podle dnešního vyjádření ministerského předsedy Bohuslava Sobotky z ČSSD zásadně mění vztahy s Čínou. Ministr zahraničí koncem týdne poletí na několikadenní úřední návštěvu Pekingu a kabinet chce výrazně zlepšit vztahy s Čínou, neboť v této zemi totiž spatřuje velké šance pro české hospodářství. Na vládním brífinku zazněla slova, že naše diplomacie nebude proto kritizovat Čínu kvůli okupaci Tibetu.

Byl jsem na naši zemi hrdý, vzpomínal Kalousek v rádiu na minulé vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Na vládním brífinku zazněla slova, že naše diplomacie nebude proto kritizovat Čínu kvůli okupaci Tibetu. „Z mého pohledu i z pohledu TOP 09 je to šokující,“ reaguje místopředseda opoziční strany TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle Kalouska je to tím více nepochopitelné, když my sami jsme zažili desítky let trvající okupaci. Zmínil, že naše zem byla ve zmíněné době vždy vděčná za jakékoli zmínky o lidských právech, které zazněly ze zahraničí směrem k uzurpátorům. „Vyjádřil bych naopak vděčnost stovkám radnic, které vyvěšují tibetskou vlajku a využil příležitosti a poděkoval jim," řekl dnes poslanec Kalousek v rozhovoru Dvacet minut Radiožurnálu s Martinem Veselovským ve vysílání veřejnoprávního rozhlasu.

Zdůraznil však, že rozhodně nemá nic proti tomu, aby ministr zahraničí naší vlády navštívil Čínu. To je podle něj v pořádku. Hospodářské vazby pěstovat musíme, nesmí nám ale bránit v zastávání se lidských práv. Je sice nepochybné, že Čína je výrazným ekonomickým hráčem, ale ministr zahraničí by podle Miroslava Kalouska měl během své návštěvy upozornit na otázku lidských práv.

Autorita země naší velikosti podle místopředsedy Kalouska nespočívá v nerostných surovinách či silné armádě, ale v dlouhodobé odborné profilaci na konkrétním tématu. Podle Miroslava Kalouska jsme díky dědictví pánů Havla, Schwarzenberga a Dienstbiera staršího získali dobré renomé v otázce lidských práv. „Nyní však o ně snadno můžeme přijít," varoval.

„Pokud budeme s lidskými právy obchodovat, nemůžeme být v této věci autoritou a tím ztrácíme na svém mezinárodním postavení," upozornil bývalý ministr. Varoval, že u velkých států nelze získat autoritu jinak než pevným postojem, nikoliv přehnanou vstřícností. „Byl jsem na svou zemi hrdý, když se její představitelé bili za lidská práva, ať byl premiérem kdokoli,“ dodal místopředseda Kalousek.

Babiš řídí finance špatně

Miroslav Kalousek upozornil pak také na to, že vláda, ve které byl ministrem financí, snížila strukturální deficit na 0,3 %. Snížila tak deficit Fischerovy vlády z roku 2009, který dosahoval téměř 5%. Strukturální deficit je podle bývalého ministra nejjasnější důkaz odpovědnosti vlády a měl by být pod 1%. Na letošní rok koalice schválila strukturální deficit navržený Fischerovým ministerstvem v Rusnokově kabinetu ve výši 1,4%. „Na příští rok pan ministr Babiš navrhuje 1,9%,“ tvrdí Miroslav Kalousek. Podle něj se tak ministr Babiš dostává do rozporu s tím, co říká, když proklamuje nutnost šetření. „Já nevím, jestli se takhle řídí firma, ale státní finance by se takhle řídit neměly,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…