Sto tisíc plat, žádná práce... Zeman v ČT popisoval „budižkničemu" na ministerstvu

13.08.2014 19:19

Jako zkoušku ohněm označil prezident Miloš Zeman to, že nepodlehl obrovskému tlaku a po loňské rezignaci premiéra Petra Nečase nejmenoval premiérkou Miroslavu Němcovou. Zeman to uvedl ve středečním pořadu Interview ČT24.

Sto tisíc plat, žádná práce... Zeman v ČT popisoval „budižkničemu" na ministerstvu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Byl jsem pod obrovským tlakem, abych Nečasovu vládu nechal dovládnout pod vedením Němcové, kdy by ministrem financí byl Miroslav Kalousek,“ podotkl prezident. Zmínil přitom, že „jeden hloupý politolog“ napsal, že měl tehdejší pravicovou vládu nechat dovládnout, protože pak by opozice vyhrála volby. S takovým názorem Zeman nesouhlasí, protože prezident podle něj nemá preferovat nějakou stranu oproti ostatním. Upozornil také, že v případě, že by nechal u moci Nečasovu vládu pod vedením Němcové, kdo by pak volby vyhrál. Zda by to byla ČSSD, ANO, nebo nějaká jiná strana.

Zeman považuje zrušení „supertajemníka" za chybu

Zeman nesouhlasí s tím, aby služební zákon počítal s pozicemi takzvaných politických náměstků. Vládě bude proto navrhovat změnu. Zrušení generálního ředitelství považuje za chybu, je ale ochoten se s tím smířit. Zeman to dnes řekl v České televizi.

Na změně návrhu služebního zákona se minulý týden domluvila koalice s částí opozice. Vládní strany ustoupily opozičním ODS a TOP 09 a vyhověly jejich požadavku nezavádět generální ředitelství státní služby. Většina kompetencí má připadnout Ministerstvu vnitra, kde vznikne funkce náměstka pro státní službu. K dohodě mají připomínky komunisté a Úsvit. Přesnou podobu zákona nyní připravují legislativci, hotov má být do 25. srpna.

Zeman o dohodě prohlásil, že by ji za úspěch nepovažoval. Vadí mu jak zrušení generálního ředitelství, tak i zavedení takzvaných politických náměstků. Ti podle prezidenta nebudou mít na ministerstvu co dělat. „Co ten politický náměstek vlastně bude dělat, když nebude mít zodpovědnost za žádný úsek řízení ministerstva,” poznamenal Zeman a začal popisovat pracovní den takového náměstka, kterého nazval také budižkničemu. Bude si prý prohrabávat pěšinku, protože nebude mít podle prezidenta jinou náplň práce, bude pobírat sto tisíc plat, občas mu sekretářka uvaří kafe a jeho vlastní řidič ho odveze a přiveze z práce a do práce. Zde byl ale Zeman ve výčtu náplně práce politického náměstka přerušen moderátorkou Zuzanou Tvarůžkovou, i když by rád v popisu pokračoval.

Prezident přiznal, že „tak trochu vydíral Parlament“

Za druhou zkoušku ohněm označil jmenování Andreje Babiše ministrem financí. „Byla zvyklost, záměrně neříkám ústavní, že prezident si vyžádá lustrační osvědčení od všech ministrů a jmenuje jen ty, kteří lustrační osvědčení dodají,“ vysvětlil s tím, že je rád, že Babiš před několika týdny vyhrál soudní spor na Slovensku o to, zda byl či nebyl agentem Státní bezpečnosti. Prezident uvedl, že by musel Babiše jmenovat ministrem nyní, po rozsudku slovenského soudu.

Hlava státu přiznala, že „tehdy jsem tak trochu vydíral Parlament“, když si dal pro jmenování Babiše ministrem financí podmínku, že začne projednávat deset let odkládaný služební zákon a že jej sněmovna schválí v prvním čtení.

Ministr financí Babiš je podle prezidenta ve výhodné situaci, protože v době ekonomického růstu, který prý nyní zažíváme, se do státní kasy ročně přisype na daňových příjmech o 20 až 30 miliard korun víc. Nepřímo naznačil, že na současném ekonomickém růstu má i svůj podíl, protože brzy odstavil od moci nepopulární pravicovou vládu. „Ekonomický růst je do značné míry psychologická záležitost, jestli lidé převážně vládě důvěřují, nebo nedůvěřují,“ podotkl Zeman s tím, že Nečasově vládě nedůvěřovalo 80 % obyvatel. To se prý mimo jiné projevovalo v neochotě investovat.

Ceausescu snížil deficit o tři miliardy. A pak ho zastřelili

Další peníze by do státního rozpočtu mohly připlout, pokud se podaří přijmout zákon o majetkových přiznáních. Ze zabavených nelegálně nabytých majektů prý může být zajímavý příjem do státního rozpočtu.

Kritizoval také názory, podle nichž by stát měl víc šetřit a snižovat deficit. „Chcete-li snižovat deficit, musíte mít zdroje. Ceausescu snížil deficit ze tří miliard na nulu za cenu hladovění, za cenu toho, že se netopilo. Pak Ceausesca zastřelili. Naši politici by asi tak nechtěli skončit,“ poznamenal s tím, že je nutné najít rovnováhu mezi šetřením a investováním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…