Byl jsem za carevnou, říká na nahrávce Janoušek. A myslel tím prý...

25.04.2014 7:47

Odposlechy z kanceláře Romana Janouška ukázaly, že Janoušek pravděpodobně s Martinem Ulčákem chtěli ovlivnit obsazení místa šéfa protikorupční policie. Pro svého koně chtěli zajistit i politické krytí, a proto plánovali komunikovat i se sociálními demokraty. Lidové noviny píší, že k Bohuslavu Sobotkovi vybrali cestu přes právníka Radka Pokorného. Odposlechy také představují šéfa ČEZu Daniela Beneše v roli spojky na „carevnu“, tedy dle LN Janu Nagyovou-Nečasovou.

Byl jsem za carevnou, říká na nahrávce Janoušek. A myslel tím prý...
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Podnikatel Roman Janoušek

V odposleších z kanceláře Romana Janouška lze sledovat například snahy o personální hry v justici či policii. Ze všeho nejvíc prozrazené odposlechy odkrývají, jak se lobbisté snažili na strategická místa státní správy dosadit své lidi a mohli si tak zajistit klid a bezpečí.

V odposleších se objevilo také jméno jednoho z mocných mužů, a to šéfa polostátního gigantu ČEZ Daniela Beneše. Právě o Benešovi se na nahrávkách hovoří jako o spojce na „carevnu“ - dle tvrzení listu tehdejší šéfku Nečasova kabinetu Janu Nagyovou, nyní Nečasovou.

Odposlechy sice prokázaly, že Jana Nagyová byla se šéfem ČEZu v čilém kontaktu, konzultovali prý spolu mimo jiné výběr trafik pro rebely z ODS, Daniel Beneš ale odmítá, že by nějak spolupracoval s Janouškem a Ulčákem a probíral s nimi obsazení vedení protikorupční policie.

Červíček: „Je to absurdní nesmysl, neznám se s nimi"

Odposlechy vyjevily rozhovor Romana Janouška s dalším mužem a kriminalisté se domnívají, že jde o Martina Ulčáka. Spolu plánovali využít Beneše jako spolehlivé spojky na Nagyovou. LN uvádějí, že nakonec šel za Nagyovou Janoušek sám. „Já jsem byl za carevnou,“ zmiňuje se na nahrávce Janoušek. „Počkej, tam bude klíčová jedna věc. Když to rychle nominuje Červíček, tak to bude muset dělat s vědomím Kubiceho. Tam bude potřeba, nebude se muset přes Nečase a paní carevnu s..t. Já si myslím, že za carevnou bysme měli dostat Dana Beneše se jménem, který Kubice bude chtít. Bude to schopen Kubice dojednat s Červíčkem?“ citují LN muže z odposlechu.

„Ať je to, jak chce, nepřeceňoval bych ani ministra, ani Červíčka,“ řekl dále v rozhovoru Janoušek.

Tento odposlech se odehrál na začátku roku 2013. Jan Kubice byl tehdy ministrem vnitra a Martin Červíček policejním prezidentem. Právě on rozhodoval o šéfovi protikorupční policie. To, že by obsazení tohoto místa probíral s Janouškem a Ulčákem, odmítá. „Je to absurdní nesmysl, neznám se s nimi, nescházeli jsme se, natož abych s nimi řešil obsazení protikorupčního útvaru,“ řekl LN Červíček.

K Bohoušovi Sobotkovi přes Pokornýho

Odposlechy z Janouškovy kanceláře také dokládají, že oba aktéři rozhovoru chystali pro „svého" kandidáta politické krytí. Proto prý plánovali komunikovat i se sociálními demokraty. „Plus ho musíme představit sociálním demokratům, přes Pokornýho Bohoušovi Sobotkovi a přese mě (Michalu) Haškovi, aby nám ho nesestřelili v blízký době, aby měl klid," plánoval muž, pravděpodobně Ulčák.

K současnému premiérovi se chtěli lobbisté dostat přes Sobotkova dlouholetého přítele - advokáta Radka Pokorného, na kterého Sobotka údajně spoléhá. Ten podle LN bývá označován za Sobotkův stín, kterému předseda vlády důvěřuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…