Byl jsem zděšen! Šéf potravinářské inspekce na Frekvenci 1 prozradil, co zažil

16.09.2017 18:58

Luboš Xaver Veselý si do sobotního Pressklubu na Frekvenci 1 pozval ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Klanicu. Ten se vyjádřil k cenám másla a ke kvalitě některých bister. Když měl vysvětlit, proč se na západě prodávají mnohdy kvalitnější potraviny než u nás, nabídl relativně jednoduchou odpověď.

Byl jsem zděšen! Šéf potravinářské inspekce na Frekvenci 1 prozradil, co zažil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Hned na úvod pořadu Klanica konstatoval, že debata o bezpečnosti potravin se vede nejen v Česku, ale po celém světě. I potravinářská inspekce by ale ráda věděla, proč se na trhu nových členských zemí EU prodávají často potraviny v horší kvalitě, než na trhu starých členských zemí. Jde prý o poměrně komplikovanou záležitost, jak s tím bojovat, ale odpověď, proč se potravináři chovají takhle nefér, je relativně jednoduchá.   

„Primární záležitostí, kterou jsou vedeni prodejci a pravděpodobně i výrobci, je samozřejmě zisk, Takže oni si to, co si nemohou dovolit tam, pravděpodobně dovolí u nás,“ zaznělo z úst ústředního ředitele. Nabídl ale také jednoduchý recept na vyřešení této situace. Pokud si občané nakoupí potraviny vyrobené v Česku, mají jistotu, že půjde ve většině případů o potraviny kvalitní. Právě na to dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce. „Myslím si, že problematika dvojí kvality se netýká českých výrobků,“ řekl Klanica. Vyplatí se prý kupovat potraviny s českou vlaječkou na obalu.  

Pokud ale lidé nakupují nějaké potravinové doplňky v Číně či v podobně vzdálených zemích, tak by se a priori měli mít na pozoru.

Celý pořad naleznete zde

Pár slov padlo také k máslu prodávanému na českém trhu. Máslo, které známe v Česku, by mělo obsahovat 80 procent tuku a maximálně 16 procent vody. Jenže někdy bývá falšováno přídavkem rostlinných tuků, což je v rozporu s pravidly a potravinářská inspekce provádí namátkové kontroly. Kontroly jsou prováděny také u potravin, které jsou prodávány přes internet.

Pokud jde o ceny másla, tak by občané neměli propadat panice. „Máslová panika je dle mého zbytečná. Zbytečná je ze strany spotřebitelů, kteří se snaží narvat mražáky, protože mají strach, že máslo nebude, nebo že bude stát osmdesát korun. Realitou ale asi je, že máslo se nikdy nevrátí na loňskou úroveň, protože cena másla pod čtyřicet korun je ztrátová, takže cena čtyřicet tři korun podle mého názoru odpovídá realitě,“ uvedl Klanica.

Když se pořad blížil k závěru, Klanica prozradil, jak se zděsil, když na vlastní oči viděl, jak pracují některá bistra. Inspekce má od 1. ledna 2015 pravomoc tyto provozovny kontrolovat a případně i uzavírat, k čemuž prý bohužel také musela sáhnout. „Přiznám se, že po těch prvních měsících a tisících kontrol, které jsme provedli, jsem byl naprosto zděšen,“ uvedl Klanica. Úroveň čistoty některých provozoven byla naprosto tragická.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…