Byl primátorem, pak nebyl, a už zase je. Příběh prvního muže Českých Budějovic

21.09.2015 16:05

Primátorem Českých Budějovic se dnes stal Jiří Svoboda (ANO). Z této funkce byl odvolán v červnu, když se rozpadla koalice ANO, hnutí Občané pro Budějovice (OPB), KDU-ČSL, TOP 09. Odvolání tehdy iniciovala opoziční ČSSD. Nyní vládnoucí uskupení tvoří ANO, ČSSD, KDU-ČSL a ODS a má v zastupitelstvu 23 mandátů z 45. Pro primátora se dnes v tajném hlasování vyslovilo 26 zastupitelů. Od června do dneška České Budějovice vedl místo Svobody prozatímní primátor Petr Holický (ANO).

Byl primátorem, pak nebyl, a už zase je. Příběh prvního muže Českých Budějovic
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Znovuzvolení Svobody předcházela vleklá diskuse zastupitelů. Začala hned na začátku schůze, kdy došlo na návrh změny programu. Pokračovala i v momentě, kdy zastupitelé rozhodovali o odvolání zbývajících náměstků primátora, kteří zůstali ve funkcích po červnovém pádu vedení města. Diskuse se týkala i procedury, jakým způsobem náměstky z funkce odvolají. Zda půjde o tajné, nebo veřejné hlasování.

V opozici po dnešní schůzi skončili zastupitelé KSČM, HOPB, TOP 09 a Nezávislí, jejichž klub tvoří pět stranických odpadlíků, kteří se podíleli na červnovém rozpadu koalice. Jsou mezi nimi zastupitelé zvolení za ANO, TOP 09 a ČSSD.

Obecní volby v Českých Budějovicích vyhrálo loni v říjnu hnutí ANO, v 45členném zastupitelstvu získalo 12 mandátů, druhé ČSSD hlasy vynesly devět mandátů, třetímu hnutí Občané pro Budějovice osm, čtvrté KSČM šest, TOP 09 čtyři, lidovcům a ODS po třech.

reklama

autor: spa

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…