Byl to kotel, nebyl to kotel? Máme informace o dění v Debalceve, i s obrázky

18.02.2015 14:01

Ukrajinská armáda vyklidila strategické město Debalceve a separatisté tak zarovnali linii území, které ovládají. Současně začali stahovat těžké zbraně v duchu dohod z Minsku.

Byl to kotel, nebyl to kotel? Máme informace o dění v Debalceve, i s obrázky
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

Anketa

Budou se mít vaše děti na světě lépe než vy?

88%
12%
hlasovalo: 122057 lidí

Ve středu ráno přichází z Ukrajiny informace o tom, že se ukrajinská armáda stahuje z Debalceve. Podle velitele praporu Donbas Semčenka se jedná  o „plánovaný a organizovaný“ odchod vojsk. Podobně se vyjádřil  také prezident Porošenko. Naopak představitelé DLR informují, že se jim „stovky“ ukrajinských vojáků vzdávají a skládají svoje zbraně. Kolem podoby odchodu ukrajinské armády tedy existují zase dvě různé verze.

Amatérské video ukazuje nástup ukrajinských zajatců. Fotografie ze stahování ukrajinských vojsk v článku.

Město Debalceve bylo po několik týdnů místem ostrých střetů mezi ukrajinskou armádou a vojenskými oddíly DLR. Důvodem byl strategický význam města jako železničního uzlu i to, že se jednalo o poslední ukrajinskou „kapsu“ uvnitř území DLR. Už zhruba před dvěma týdny se objevily první informace o jejím vzniku a později obklíčení v podobě kotle kolem ukrajinských jednotek.

Tyto informace byly, a de facto jsou, i nadále odmítány ukrajinskou stranou. Ještě v úterý se objevila zpráva ukrajinského velení o tom, že síly ATO kontrolují Longvino na trase mezi Debalcevem a Artemskem a že tedy tamní vojska v obklíčení nejsou. Tuto informaci označil sám Semčenko ve svém dnešním vyjádření za „pohádku“. Nyní kyjevští představitelé hovoří o plánovaném a organizovaném odchodu z míst, kde ještě před pár hodinami probíhaly ostré boje za jejich udržení. Nicméně včera večer už se na ukrajinských novinových serverech objevila zpráva, že Debalceve je v obležení už celkem 5 dní a že poslední komunikační cesta se dostala pod plnou kontrolu separatistů. Semčenko také přinesl informace o ztrátách stahujících se vojáků, jejichž kolonu měly napadnout tanky separatistů.

Neutuchající boje v minulých dnech byly zdrojem obav, protože Debalceve mělo nebezpečný potenciál bojkotovat rámcové dohody dosažené na schůzce na nejvyšší úrovni v Minsku o minulém víkendu – na prvním místě příměří. Obě strany i po vyhlášení příměří, které bylo v Minsku dohodnuto, pokračovaly v Debalceve ve střelbě. Boje se během pondělka a úterka přesunuly do ulic města.

Podle posledních informací se prezident P. Porošenko dnes vydal  na Donbas do oblasti vojenské operace ATO a na večer je v Kyjevě plánováno další zasedání Rady národní bezpečnosti a obrany. Prezident dále řekl, že 80 % vojáků Debalceve už mělo opustit,  aby o o něco později prohlásil, že odsun vojsk byl ukončen a že rozkaz k němu dal 17. února.

Z toho vyplývá, že DLR uzavřela oblast, kterou držela ukrajinská armáda kolem Debalceve, sjednotila svoje území a získala kontrolu nad železničním uzlem. Podle dalších zpráv DLR zahájila  stahování těžké vojenské techniky z jihu, okolo Novoazovska, ale také z dalších oblastí podél stanovené linie.

Podívejte se na aktuální mapu Donbasu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vss

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…