Byl to šťastný rok, ukázala majetková přiznání několika poslanců. Podívejte se sami

02.07.2016 7:41

Zákonodárci museli do konce června odevzdat majetková přiznání za loňský rok. Ukazují, že někteří poslanci měli šťastný rok. Kupříkladu poslanec Josef Kott (ANO) dostal darem rodinný dům v ceně dva a půl milionu korun.A nebyl jediný.

Byl to šťastný rok, ukázala majetková přiznání několika poslanců. Podívejte se sami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

MF Dnes ministra financí Andreje Babiše (ANO) dává čtenářům nahlédnout pod pokličku majetků poslanců. Poslanecká sněmovna jich prozatím uveřejnila polovinu, odevzdat je měli všichni zákonodárci do konce června. Vyplývá z nich např., že poslanec Babišova hnutí ANO Josef Kott dostal darem rodinný dům v ceně dva miliony korun a pozemky v ceně půl milionu korun. „Přepsali ho na mě rodiče,“ vysvětlil.

Další poslanec hnutí ANO Bronislav Schwarz koupil bytový dům za pouhých dvě stě tisíc korun. Jak se mu podařil tak výhodný nákup? Zákonodárce vysvětluje, že jde o bytový dům v Lomu u Mostu, kde jsou nemovitosti opravdu levné. Město se ho snažilo prodat dva roky. Naproti tomu další poslanec za ANO Jan Sedláček má řadu dluhů. Podniká a má na kontě půjčky, úvěry a hypotéky přesahující sedm milionů korun.

Mezi šťastné poslance se mohou počítat i zákonodárci jiných stran. Jan Birke z ČSSD, jenž působí v pozici předsedy dozorčí rady česko-čínské komory Jaroslava Tvrdíka, dostal za loňský rok odměnu téměř milion korun, přesněji řečeno devět set šedesát tisíc. „O odměně rozhodla valná hromada a měla by to být odteď odměna pravidelná, pokud valná hromada nerozhodne zase jinak. Vždycky říkám, že mám tři příjmy – poslance, starosty a příjem z komory,“ potvrdil včera Birke.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…