Byl útočník z Nice džihádista, nebo ne? Francouzští vládní politici v tom jasno nemají

15.07.2016 22:29

V ohrožení života je stále zhruba padesát lidí zraněných při čtvrtečním teroristickém útoku v jihofrancouzské Nice. Na tiskové konferenci to řekl francouzský prezident François Hollande. Mezi 84 oběťmi útoku je podle něj mnoho cizinců a dětí. Informovaly o tom weby Českého rozhlasu a britského listu The Guardian.

Byl útočník z Nice džihádista, nebo ne? Francouzští vládní politici v tom jasno nemají
Foto: Youtube
Popisek: Teroristický útok ve francouzském Nice

„Je tu mnoho cizinců z celého světa a mnoho dětí, které se přišly podívat na ohňostroj a podělit se o svou radost a údiv,“ uvedl.

Identifikace obětí potrvá několik dní, už nyní jsou ale známy národnosti některých z nich, i když většinou úřady tyto informace ještě oficiálně nepotvrdily. Po třech občanech zřejmě v Nice ztratilo Německo, Alžírsko, Tunisko a Maroko. Dva mrtvé potvrdily USA a média hovoří o dvou mrtvých i z Polska, Ruska a Švýcarska.

Podle všeho zahynuli také občané Ukrajiny, Arménie, Belgie, Kazachstánu a Británie. Čeští občané by podle českého ministerstva zahraničí mezi oběťmi být neměli.

Premiér: Útočník byl pravděpodobně napojen na radikální islám

Francouzský premiér Manuel Valls prohlásil, že útočník byl nejspíše propojen s organizacemi vyznávajícími radikální islám. „Byl to terorista pravděpodobně nějakým způsobem propojený s radikálním islámem,“ řekl Valls a dodal, že je přesvědčen, že se jednalo o teroristický čin, přičemž zdůraznil, že Francie válku s terorismem a radikálním islámem vyhraje.

Francouzský premiér Manuel Valls také řekl, že počet obětí teroristického útoku v Nice pravděpodobně ještě vzroste. Současně řekl, že bezpečnostní složky nijak nepochybily.

K posílení bezpečnostních složek by mohla Francie povolat tisíce lidí z takzvaných operačních rezerv. Podle premiéra Vallse by mohlo jít zhruba o 26 tisíc lidí.

Ministr vnitra: Motiv útoku s džihádismem nesouvisí

Informaci o propojenosti útočníka s organizacemi vyznávajícími radikální islám však o něco později zpochybnil francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve. „Máme tu jedince, kterého bezpečnostní složky neevidovaly kvůli aktivitám spojených s radikálním islámem,“ uvedl Cazeneuve pro French TV. Na otázku, zda může potvrdit, že motiv útoku souvisel s džihádismem, odpověděl francouzský ministr vnitra záporně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…