Byl v ČT. Řešil islám. Už ho nezvou. Tomský s Xaverem si podali Kavčí hory

10.12.2019 14:30

Nedělním hostem Xavera Veselého byl publicista a překladatel Alexandr Tomský. Mluvil o politické korektnosti, islámu ve Velké Británii i o ODS. Zmínil ku příkladu, jak po jeho prohlášeních o islámu ho jeden student nazval mediální obludou a od té doby už na ČT24 nezavítal. A popsal také vlastní zkušenosti z britského školství. Prý tam ve třídách vždy začnou vládnout pákistánští mladíci a vytrhávat dívkám učebnice z rukou.

Byl v ČT. Řešil islám. Už ho nezvou. Tomský s Xaverem si podali Kavčí hory
Foto: Repro XTV
Popisek: Publicista, komentátor a politolog Alexandr Tomský

Nastolené téma bylo politická korektnost. „To je vlastně cenzura, ideologie toho, co si máme myslet, co máme říkat ve veřejném prostoru, kdo tam patří a kdo ne,“ definoval hned na úvod Tomský. Někteří tvrdí, že to znamená slušnost, ale dle Tomského je politická korektnost něco jiného. Největší tabu politické korektnosti je podle něho, že některé skupiny nemají stejné IQ, protože lidé jsou si všichni rovni. Dále postavení žen, u kterých publicista položil otázku, proč jsou považovány za menšinu, když jsou většinou. A dodal, že politická korektnost vytváří válku, popř. napětí mezi pohlavími, které je naprosto zbytečné.

Anketa

Byli jste letos spokojeni s činností vlády ANO a ČSSD s podporou KSČM?

88%
12%
hlasovalo: 22395 lidí

V otázkách z publika zazněla jedna o Brexitu. Xaver Veselý mínil, že žádný nebude, podle Tomského bude. „Bude to těžké, bude to trvat, komplikace jsou strašné,“ tvrdil Tomský a uvedl, že anglický národ je rozpolcen na dvě strany. „Už toho má plný zuby, protože se hádá a handrkuje od června 2016. Nikam to nevedlo. Na spor s EU padli už tři premiéři, Thatcherová, Cameron a Mayová, a nyní je naděje, že přeci jenom nějaký ten malý kompromis, velmi malý podle mě, Boris Johnson uhádal a je naděje, že by mohl ten čtvrtek (den konání voleb v UK) vyhrát a 31. ledna vystoupit,“ pravil Tomský.

„Ale tím vůbec, jak si neuvědomují někteří Angličané, nekončí jejich trable, jejich komplikace, protože se bude dohadovat o specifických dohodách obchodu. A to oficiálně do konce příštího roku, ale ve skutečnosti to nejde, protože za rok s Unií nejde vyjednat nic, a má v tom případě Johnson požádat o další dvouletý odklad, a to už do začátku července. Takže chudáci lidi opravdu budou trpět,“ věštil ještě novinář.

Přišla také otázka, jak Tomský hodnotí Milion chvilek pro demokracii. Tomský přiznal, že se na jejich demonstracích byl podívat a nespokojenou mládež celkem chápe. Andreje Babiše označil za trestně stíhaného oligarchu ze strany, která není ani stranou či hnutím. „Nedosáhnou ničeho, ledaže by pomalu svými demonstracemi přesvědčili především své prarodiče. Ale ta opozice není schopná se dát do kupy a to má 70 %,“ tvrdil. Xaver Veselý zmínil poslance Michálka, který prohlásil, že TOP 09 by měla zaniknout. Dle Tomského jsou taková prohlášení neslušná a svědčí o malých českých poměrech.

Koho tedy volit? Dle Tomského je ODS solidní, zbavila se kmotrů, i když na ní stále ulpívá jejich odér. „Navíc je tady problém, s tím šéfem já se znám, s Petrem Fialou, velmi dobře, je to skutečně náš velmi významný konzervativní filozof, ale bohužel nemá to, bez čeho ta politika nemůže být. Nemá to politické charisma,“ analyzoval nejsilnější opoziční stranu. U Klause mladšího nechtěl hodnotit, zda má charisma, podle novinářů ano. O průzkumech veřejného mínění také neřekl nic pozitivního.

Z publika přišla otázka, jak vypadá britský Birmingham. Prý neutěšeně. „Anglie je typickým příkladem nešťastné multikulturní společnosti. Teď jsme měli teroristický útok v rehabilitačním centru pro vězně, dva mrtví mladí lidé, kteří se snažili převychovat nějakého islamistu. Je to do značné míry tragédie, ty ženské obřízky se tam dějí skutečně masivně, ví se o tom, nestíhá se to, protože těch lidí je příliš mnoho, islám je pod ochranou té politické korektnosti, nesmíme kritizovat islám. Já jsem ho jednou kritizoval v České televizi a od té doby mě už nepozvali. Je to strašlivý problém, protože my necháváme ty lidi zahnívat v tom ghettu a neříkáme jim jasnou řečí, bez nenávisti, islamofobie je nesmysl, ale neříkáme, co v naší civilizaci možné není,“ shrnul poměry v Anglii překladatel.

Xaver se chytil Tomského tvrzení, že už ho nezvou do ČT. Tomský vysvětlil, že ačkoliv dříve byl častým komentátorem dění v UK, po útoku ve Westminsteru citoval z Koránu nenávistné verše a prohlásil, že konvertité jdou k tomu špatnému v islámu, nikoliv k dobrému. Dodal, že studoval religionistiku a že islám je snad jediné tzv. válečné náboženství, protože Mohamed byl vojevůdce. „Když jsem to řekl v té televizi, tak nějaký student husitské fakulty v Praze napsal blog do MF Dnes a poslal dopis generálnímu řediteli, kde mě nazval mediální obludou a že bych měl být zbaven svých akademických titulů, protože se nekorektně vyjadřuji o islámu. Což není pravda, já rozlišuju mezi islamismem a islámem,“ vysvětlil Tomský. Znovu zopakoval, že se jedná o militaristické a puritánské náboženství, pravděpodobně jediné kromě malých sekt. A od té doby ho prý do ČT24 nezvou, již celé tři roky. „Člověk se právem domnívá, že tady jsem překročil určitou mez,“ dodal.

Co se týče islámu, Tomský shrnul jednoduše: „Máte-li masovou imigraci ze třetího světa, budete mít problémy třetího světa.“ Například vysokou kriminalitu a útoky. Popsal své zkušenosti, když učil v britské škole, kde byly pákistánské děti. „Vidíte tu první, druhou, třetí, čtvrtou třídu, jak prospívají, jak se snaží, pak tam začnou vládnout ty machisti, ty kluci, začnou těm holkám trhat učebnice z rukou a vyhazovat je z oken, to je úplně běžné. Alespoň za mě, já jsem tam měl dvouletou praxi. Tam začnou vládnout ty kluci, to, co viděj doma, že ženy mají být doma, a ne se učit,“ popisoval poměry překladatel s tím, že se s nimi setkával denně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…