Byla Nagyová během zatýkání ponížená? Policii prověří senátní podvýbor

18.07.2013 14:48

Vše rozpoutala Nikola Nagyová, dcera Jany Nagyové. Ta napsala otevřený dopis předsedovi podvýboru pro lidská práva Jiřímu Čunkovi o tom, jak probíhalo zatýkání a následná vazba její matky. Dopis, který ParlamentníListy.cz zveřejnily exkluzivně jako první, se také dostal do médií a rozdělil veřejnost na dva tábory. Jednali policisté a Vězeňská služba v mezích zákona?

Byla Nagyová během zatýkání ponížená? Policii prověří senátní podvýbor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takto Janu Nagyovou v červnu 2013 předváděli policisté

"Je potřeba se podívat na zacházení, jestli opravdu Nagyové nedovolili spát, jestli opravdu se nemohla převléct, nedostala základní hygienické potřeby, to musíme zkonzultovat s ní. U toho dcera nebyla," řekl ve čtvrtek Čunek, který předpokládá, že státní zástupce by mohl o návštěvě rozhodnout zhruba do deseti dnů.

Dcera Nikola v dopise označuje postup policie za neadekvátní arogantní uplatnění moci, které mělo za cíl její matku ponížit, zlomit a připravit o lidskou důstojnost. Stěžuje si na způsob domovní prohlídky a chování policistů při ní, na to, že Jana Nagyová mohla spát během dvou dnů v cele předběžného zadržení prý jen tři hodiny, i na to, že se nemohla umýt, vyčistit si zuby nebo se převléci.

"Pokud se zjistí, že je to pravda, tak je to dramatické proto, že vše bylo pod dozorem vrchního státního zastupitelství. Tedy ti, kteří mají dbát na dodržování zákona, byli benevolentní k jeho nedodržování," soudí Čunek. "Když si policie dovolí v tak známém a sledovaném případu porušovat základní lidská práva zadržených, z pohledu zákona nevinných lidí, jak se asi chová k zadrženým, kteří jsou pro společnost bezejmenní?" tázal se senátor.

Vězeňská služba podle věznice nepochybila

V případě, že by se informace potvrdily, výbor by chtěl podle Čunka záležitost prodebatovat s policejním ředitelem Martinem Červíčkem a chtěl by působit jako supervize nad prověřováním. Mohl by prý případně navrhnout i změny v příslušném zákonu. Informace Nikoly Nagyové se netýkají pozdější vazby, na což poukazuje v tiskové zprávě také ostravská vazební věznice. Její mluvčí Marie Bílková uvedla, že všichni obvinění jsou při nástupu seznámeni s právy a povinnostmi, mají přístup k základním hygienickým potřebám a možnost pravidelné výměny civilního oblečení.

"Zaměstnanci Vězeňské služby se ke všem obviněným chovají standardně a korektně, v souladu se zákonem o výkonu vazby a souvisejícími předpisy," píše se v tiskové zprávě. Nagyová je ve vazbě kvůli případu takzvaných trafik pro tři exposlance ODS. V jiné kauze nechala podle žalobců nezákonně sledovat prostřednictvím Vojenského zpravodajství Nečasovu manželku Radku a dva pracovníky Úřadu vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…