Byla obviněna. Přesto exhejtmanka Vaňhová zůstává členkou ČSSD

17.12.2016 13:04

Bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, která je mezi 24 obviněnými v nové kauze Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad, zůstává členkou ČSSD. Podle krajského předsedy strany Miroslava Andrta členství zatím nezrušila ani nepozastavila. Naopak ČSSD už definitivně opustil bývalý náměstek Vaňhové Arno Fišera. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka přitom dnes v Teplicích ČTK zopakoval, že obvinění lidé by neměli zastávat veřejné ani stranické funkce v ČSSD. V souvislosti s podvody v ROP Severozápad je aktuálně obviněno několik sociálních demokratů.

Byla obviněna. Přesto  exhejtmanka Vaňhová zůstává členkou ČSSD
Foto: vanhova.cz
Popisek: Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová

„Myslím si, že lidé, kteří procházejí policejním vyšetřováním, tak by neměli zastávat žádné veřejné a stranické funkce. Prostě musí si vyřešit své problémy,“ řekl Sobotka ČTK. Rozhodnutí je ale podle předsedy ČSSD na Vaňhové. Její vyjádření ČTK zjišťuje. Vaňhová je předsedkyní ČSSD v Chomutově, kde je i zastupitelkou. Měla být i delegátkou na dnešní konferenci ústecké krajské organizace ČSSD, na tu ale nedorazila.

Zatímco Fišera ukončil ve čtvrtek členství definitivně, Vaňhová je podle Andrta stále členkou sociální demokracie. Ještě před krajskou konferencí se sešel krajský výkonný výbor strany, který se Vaňhovou zabýval. Podle Andrta ale kvůli lhůtám daným stanovami rozhodnout o pozastavení členství nemohl. „Kdybychom dnes rozhodli, tak by to mohlo být soudně napadnutelné,“ doplnil Andrt.

O situaci by měl v příštím týdnu jednat okresní výkonný výbor domovské organizace Vaňhové, tedy Chomutov. „(Jana Vaňhová) avizovala, že chce tohle dořešit s okresem Chomutov, údajně je svolán okresní výkonný výbor na příští čtvrtek a tam se tím mají zabývat,“ dodal Andrt. Bez ohledu na to ale krajský výbor uložil předsedovi, aby Vaňhovou pozval na další jednání v polovině ledna. Podle Andrta může Vaňhová využít přerušení členství. „A pak, když se prokáže, že jsou nevinni, tak se automaticky do strany vrací. Myslím, že je to velmi férový institut. A kdyby ten signál vyslala nebo tady alespoň byla přítomna, tak to mohlo být pro dnešek vyřešené,“ dodal Andrt.

Podle Sobotky udělala krajská ČSSD po krajských volbách v roce 2008 chybu, když pokračovala ve spolupráci s ODS. Kandidátku ČSSD tehdy vedl Jaroslav Foldyna a přesto, že získal bezkonkurenčně nejvyšší počet preferenčních hlasů, hejtmankou se stala Vaňhová. „Především platí, že tehdy to bylo selhání sociální demokracie, když v roce 2008 vytvořila tady v Ústeckém kraji koalici s ODS. ODS tady neměla v minulosti dobrou pověst a sociální demokracie měla možnost poslat v roce 2008 ODS do opozice. Neudělala to a myslím si, že i ty informace, které vyplouvají na povrch teď v médiích, tak ukazují, že to bylo chybné rozhodnutí,“ dodal Sobotka

Policie v souvislosti s evropskými dotacemi z ROP Severozápad obvinila 24 lidí z poškozování zájmů Evropské unie a dalších trestných činů. Velkou část z nich tvoří hodnotitelé projektů. Mezi obviněnými jsou také nynější předseda krajské ČSSD v Karlovarském kraji a starosta Chebu Petr Navrátil, dva bývalí náměstci karlovarského hejtmana Jakub Pánik a Miloslav Čermák, a dále Petr Horký, který byl náměstkem hejtmana a místostarostou Mariánských Lázní (všichni ČSSD). Obvinění čelí i další bývalý náměstek Vaňhové Pavel Kouda. Ten řady ČSSD opustil už v roce 2012 poté, co byl obviněn v jiné kauze související s ROP Severozápad. Ústecký krajský soud ho letos v březnu potrestal za údajné ovlivňování projektů zatím nepravomocně podmínkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…