Byla to fake news, čílí se web nad zprávou o britské holčičce umístěné u muslimů. Přečtěte si, jak ji dokázal vyvrátit

03.09.2017 14:43

Server deníku Daily Mail spolu s dalšími britskými médii přinesl příběh pětileté holčičky, která byla nucena pobývat u dvou pěstounských muslimských rodin ve východní části Londýna ve čtvrti Tower Hamlets. Holčička byla údajně nucena učit se arabsky a nejíst vepřové maso. Podle The Telegraph (v češtině na serveru Forum24.cz Pavla Šafra) se však ukázalo, že prvotní informace britských médií se nezakládaly na pravdě. Nebo aspoň ne zcela.

Byla to fake news, čílí se web nad zprávou o britské holčičce umístěné u muslimů. Přečtěte si, jak ji dokázal vyvrátit
Foto: Hans Štembera
Popisek: V ulicích Londýna

Britské deníky přinesly zprávu o tom, že v severozápadní části Londýna žije pětiletá holčička, která se dostala do pěstounské péče ve dvou muslimských rodinách. V nich byla dívka údajně nucena učit se arabsky, protože pěstouni příliš nevládli angličtinou. Dívka prý také nesměla jíst vepřové maso. Ukázalo se však prý, že zpráva je problematická, protože novináři se opírali o slova matky a jejího přítele.

Podle webu deníku The Telegraph se však prý ukázalo, že zpráva je problematická. Především údajně proto, že se novináři opírali o slova matky a jejího přítele (ačkoliv v článku promlouvá například i její spolužačka). Server také rozporuje tvrzení, že dívka by pocházela z křesťanské rodiny, a to tím, že její babička s dědečkem měli být muslimy. Sice prý víru nepraktikovali, ale dívka měla možnost se v příbuzenstvu s islámem seznámit.

Rovněž bylo zpochybněno tvrzení pětileté dívky, že na ni pěstounská rodina doma nemluví anglicky. Reportéři ale měli zjistit, že rodiče tímto jazykem vládnou, čímž je pro ně tvrzení dívky považováno za vyvrácené.

Značná část textu je však věnována zpochybnění věrohodnosti dívčiny matky. Její slova pro Daily Mail jsou zpochybněna popisem, že existuje podezření, že je alkoholička, užívá drogy a uchyluje se k prostituci.

Z toho server Manipulátoři.cz, který na vyvracející článek upozornil v ČR, vyplývá, že původní text byl nepravdivý. Text se následně objevil na webu Forum24.cz.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Dítě mělo být nejprve umístěno na přechodnou dobu v pěstounské rodině a pak se mělo (text připouští, že spíše v dlouhodobém výhledu) dostat k prarodičům. Rada ve čtvrti Tower Hamlets soud požádala právě o tento postup a soud jí vyhověl. Matka se ale postavila proti tomuto plánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…