Byli jsme na návštěvě u Zemanova největšího fanouška. Kromě postoje ke kouření prý s prezidentem souzní ve všem...

06.12.2015 12:23

REPORTÁŽ Největší fanoušek prezidenta Zemana, anebo největší zemanofil, jak říkají někteří. Pavel Kočiš. Ve svém pokoji má přes tři a půl tisíce fotek Miloše Zemana, s prezidentem se dvakrát setkal. Na Hradě by chtěl dělat zahradníka a jeho adventní věnce už dvakrát zdobily stůl prezidenta při vánočním poselství. ParlamentníListy.cz největšího Zemanova fanouška navštívily.

Byli jsme na návštěvě u Zemanova největšího fanouška. Kromě postoje ke kouření prý s prezidentem souzní ve všem...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kočiš ukazuje dary od prezidenta Miloše Zemana

Jednadvacetiletý Pavel Kočiš z Jesenice u Prahy je normální mladík, jenž se vyučil zahradníkem, dnes již pracuje a žije s rodinou v domku se zahradou. Nijak neobvyklé. Dokud neuvidíte jeho pokoj, který je takřka od podlahy ke stropu včetně dveří z obou stran polepený fotografiemi a obrázky prezidenta Miloše Zemana. Namísto záclony má v okně českou státní vlajku.

Kočiš sám se často rád označuje jako největší fanoušek prezidenta Miloše Zemana v České republice. Pokud by se to mělo vyhodnocovat podle počtu obrázků hlavy státu, nemá konkurenci. Aktuálně jich ve svém pokoji má 3 689. Tedy možná ještě víc. Toto je dle jeho slov počet k 31. říjnu 2015. „Sbírám nové fotky po internetu a vždy na konci měsíce si zapíšu aktuální počet,“ řekl ParlamentnímListům.cz, které se za ním vypravily.

Současných více než tři a půl tisíce obrázků momentálně zabírá všechny čtyři stěny pokoje, dveře z obou stran, skříňky s pracovním stolem, část postele a zhruba třetinu stropu. „Když dolepím strop, tak ještě polepím zbytek stolu, pak vlajku v okně a pokud ani tehdy nikde nebude místo, tak na topení, na televizi a na podlahu,“ říká Kočiš. Aby poté „nešlapal“ po prezidentu republiky, nechá si dle svých slov volnou cestičku k posteli a stolu. V pokoji má i velký papírový model Pražského hradu, který stavěl pět měsíců.

Kočišovo první setkání s prezidentem. Foto - Facebook P. Kočiše

Jak se Pavel Kočiš k tak pozoruhodnému koníčku dostal? „Za prezidenta Klause jsme měli ve škole namalovat nějakou známou osobnost, tak jsem si vybral jeho a tím to začalo, ani už nevím jak. Namaloval jsem první portrét pana prezidenta Klause, ten jsem poslal na Hrad a vrátil se mi zpátky podepsaný,“ popisuje začátky své vášně.

„Klause jsem tu měl 1076 obrázků a fotek,“ vystřelí okamžitě zpaměti přesné číslo. Když Václavu Klausovi skončil prezidentský mandát, obrázky prý sundal a schoval je do svého „archivu“ ve skříni. „Během prezidentských voleb jsem si opsal výsledky v každém městě i každé vesničce,“ uvádí a přesouvá se k polici se šanony, v nichž jsou pečlivě seřazené spisy s ručně opsanými výsledky voleb.

Vypsání výsledků prezidentských voleb mu dle jeho slov trvalo asi sedm měsíců. „Začal jsem 12. ledna a skončil jsem 12. srpna. První kolo voleb má 831 papírů, druhé kolo 566 papírů, dohromady 1397. Vypsal jsem na to třicet propisek a spisy váží 7,6 kilogramu,“ sděluje. Veškeré údaje má poznamenané. Každou vesnici i volební obvod má ve své „dokumentaci“ zvlášť. Neopomněl ani na krajanské volební okrsky v zahraničí.

„V prvním kole, když zvítězil Zeman, rozhodl jsem se, že to opíšu. Před druhým kolem jsem byl rozhodnutý, že pokud by vyhrál Schwarzenberg, tak to vyhodím. Toho bych si na zeď nelepil, ten mi upřímně vadí. Kdyby byl prezidentem on, měli bychom tu třeba uprchlíky,“ přiznává.

S Milošem Zemanem se setkal už dvakrát. „Nejdříve 15. ledna 2014 a letos 30. dubna,“ řekne bez zaváhání přesné datum. Všechno prý řešil přes tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka. „Na něho jsem se nejdříve obrátil a pravidelně každé dva až tři měsíce se s ním scházím. Už byl i dvakrát tady a teď přijede začátkem prosince pro adventní věnec, který bude mít zase prezident na stole při vánočním poselství v Lánech. Teď tam bude věnec ode mě po třetí, už je to tradice,“ sděluje hrdě. Sám prezident míní, že bude mít Kočiš do konce jeho mandátu v pokoji pět tisíc obrázků. Řekl mu to prý při setkání. „Bude jich ale víc,“ myslí si sám Kočiš.

„První setkání s panem prezidentem bylo moc příjemné, trvalo asi dvacet minut. Pan prezident řekl, že mě konečně rád poznává,“ zavzpomínal Kočiš a přiznal, že z prvního setkání měl trošku obavy a trému. Nakonec se toho ale zbavil. „Pan prezident je pohodový člověk,“ říká.

Z prezidentské rodiny se zatím nesetkal jen s dcerou Miloše Zemana Kateřinou. „Ještě jsem se s ní neviděl, ale chtěl bych se s ní sejít,“ prozrazuje Pavel Kočiš. Loni v rozhovoru pro novinky.cz dokonce řekl, že si s Kateřinou Zemanovou píše na Facebooku, ta mu fandí a dokázal by si ji představit jako svoji manželku.

K prezidentovi a Pražskému hradu by rád měl blíž. Před časem si podal žádost o místo hradního zahradníka. „Zatím ale neměli místo. Teď pracuju jako stavební dělník po Praze a Středočeském kraji, ale jsem vyučený zahradník,“ vypráví dále. Zahrady Pražského hradu zná dobře. Dokonce se tam několikrát vyfotil s první dámou Ivanou Zemanovou.

Předání darů prezidentovi přes mluvčího Jiřího Ovčáčka. Foto - Facebook P. Kočiše

Činnost prezidenta prý sleduje pozorně. Jaké má mínění o kritice, která z některých kruhů padá na prezidentovu hlavu třeba ohledně Číny nebo migrační krize? „S uprchlíky má velkou pravdu, to s ním souhlasím. S Čínou jakžtakž. Nesouhlasím s ním v jediné věci. Je to ten výrok o kouření, že by lidi měli kouřit až od sedmadvaceti,“ sdělil. Nenechte se ovšem zmást. Jeho nesouhlas neplyne z toho, že by Kočiš byl nekuřák. Právě naopak. Kouří a sedmadvacet mu ještě nebylo.

Má-li si vybrat v sympatiích mezi Václavem Klausem a Milošem Zemanem, má jasno: „Sympatičtější mi je Zeman, ten jako jediný z politiků splácí státní dluh.“ Prezidentu republiky pravidelně kreslí jeho portréty a předává mu je, zatím jich bylo 135 a má už připravených dalších šedesát. Rozhodně nelze říci, že by neměl talent. Kreslení se věnuje už od sedmi let.

Při položení otázky, co na jeho netradiční zálibu říkají jeho rodiče, trochu znechuceně reaguje, že tuto otázku slyší pořád dokola. „Rodiče na to neříkají už nic, ale když to ještě komentovali, čuměli,“ směje se. A kamarádi? „Někteří říkají, že jsem blázen a podivín,“ odvětí bez problému.

Co se s obrázky stane, až Miloš Zeman skončí ve funkci prezidenta? „Kdyby ještě kandidoval, tak určitě vyhraje a nic s tím dělat nebudu. Až skončí, tak uvidím, co bude další prezident za člověka. Kdyby to byl nějaký dobrý člověk, tak tyhle fotky sundám, schovám a budu pokračovat s novým prezidentem. Když se mi nový líbit nebude, všechno tu zůstane jak to je,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Pavel Kočiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…