Byli jsme ředkvičky - rudí jen navenek. Režisér Olmer hájí Fischera za KSČ

29.12.2012 23:20

Známý filmový režisér Vít Olmer je v poslední době aktivní i v politice. V říjnu neúspěšně kandidoval za Věci veřejné do Senátu a nyní se zastal prezidentského kandidáta Jana Fischera, kterého napadl herec Tomáš Hanák kvůli jeho členství v KSČ.

Byli jsme ředkvičky - rudí jen navenek. Režisér Olmer hájí Fischera za KSČ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Olmer

Hanák žádal Fischera, aby odstoupil z prezidentské volby vzhledem ke své minulosti v KSČ. „Mně nejde o to, co a jak jste dělal v KSČ. Chci vás jen požádat, abyste jako způsobný člověk našel v sobě dostatek slušnosti a coby bývalý dlouholetý člen komunistické strany nekandidoval na prezidenta republiky. Není hanba se mýlit, hanba je z toho nevyvodit důsledky,“ vzkázal herec Hanák prezidentskému kandidátovi. (Viz přiložené video níže)

Ten jeho výzvu odmítl. Na jeho obranu se nyní ozval i filmový režisér Vít Olmer. „Tomáši, na svém videu jsi sugestivně vypeskoval Jana Fischera za to, že v době normalizace vstoupil do KSČ,“ domlouvá otcovsky Olmer herci na serveru Prvnizpravy.cz. Pak mu vysvětluje, že po „vstupu bratrských vojsk“ měli občané této země úzký okruh možností, jak uplatnit své nadprůměrné schopnosti. „První byla stát opustit, což ale každý nemohl a ani z nejrůznějších důvodů nechtěl udělat, hodit diplom(y) do kamen a jít k lopatě, nebo vstoupit do strany,“ pokračuje.

Pak na rovinu přiznává, že on udělal to poslední a na rozdíl od Fischera se za to ani nehodlá omlouvat. „Po desetiletém zákazu práce jsem zjistil, že mi navždy ujíždí vlak zvaný hraný film, že buď budu do smrti sedět v dabingovém studiu a ozvučovat sovětské, východoněmecké a bulharské příšernosti, nebo vstoupím do komunistické strany, kterou miluju asi jako pazdero v prdeli,“ popsal svůj vztah ke KSČ.

Pak Hanákovi připomněl, že díky tomu mohl natočit filmy, ve kterých dal mimo jiných hereckou příležitost i samotnému Tomáši Hanákovi. Přitom mu připomněl, že tehdy díky své pozici mohl bojovat právě za jeho obsazení, ačkoliv jinak se všichni báli Hanáka obsadit. Nikoliv kvůli politickým postojům, ale kvůli alkoholismu.

„Ředkvička. To znamená, červený navrch, bílý uvnitř,“ popisuje Olmer své členství metaforou. „Členství nás, obyčejných pěšáků, sestávalo v tom, že jsme se dostavovali jednou měsíčně na schůzi, zaplatili příspěvky a vyslechli projevy, jimž ani sami řečníci nevěřili,“ líčí.

Hanáka vyzval, aby sám udělal za minulostí tlustou čáru. Zejména, když sám má díky svým alkoholovým eskapádám dost másla na hlavě. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…