Byli jsme u soudu s ruským doktorem, kterého už znáte. Falšoval označení léků, teď mu došel humor

29.11.2013 21:01

REPORTÁŽ Nejspíš falšoval označení léků a pak je měl prodávat onkologickým pacientům s patřičně mastnou přirážkou. Následně podal doktor Vasily Klyuev trestní oznámení na ženu, která to na něj vyzradila. Anna Achkas byla odsouzena, ale před tím si zažila peklo vazby. Nyní ji však soud zprostil obžaloby.

Byli jsme u soudu s ruským doktorem, kterého už znáte. Falšoval označení léků, teď mu došel humor
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Cedule na dveřích MUDr. Vasilye Klyueva, ale pozor na ni

Kauzu zveřejnily jako první právě ParlamentníListy.cz. Dala by se shrnout jednou větou. Žena, která upozornila na nezákonné praktiky lékaře, byla kvůli jeho trestnímu oznámení vzata do vazby a odsouzena. Nyní vydal Obvodní soud pro Prahu 1 verdikt, jímž ji zprostil obžaloby. Nicméně, pojďme se podívat na celý případ zblízka.

Horor v ordinaci

Půvabná dívka, Ukrajinka s trvalým pobytem u nás, Anna Achkas, se s Vasilyem Klyuevem seznámila na dovolené u moře v Chorvatsku. Stali se milenci a on si ji přivedl do své ordinace v centru Prahy. Dělala mu tam asistentku bez řádného pracovního poměru a povolení. V jeho blízkosti přišla na dost hororové lékařské machinace, sdělila je jednomu z pacientů a byla potrestána.

„Neoprávněně porušila tajemství počítačových dat a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí jiného tím, že je jiným způsobem použila, a čin spáchala v úmyslu ohrozit jinému společenskou vážnost,“ bylo jí sděleno v rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1 a vyfasovala za to šestiměsíční podmínku s odkladem na osmnáct měsíců. Nicméně ji soud zprostil obžaloby z vydírání a krádeže.

Vazba za pravdu

Mnoho připomínek ale obhájkyně Achkas Jaroslava Frkalová z advokátní kanceláře JUDr. Milana Hulíka rozporovala: „Přišla pomáhat doktorovi, sdělila pravdu pacientovi a dostala se za to do vazby. Přitom všechny důkazy, co byly v té době již shromážděny, nic neprokazovaly. Už v době, kdy byla brána do vazby, bylo jasné, že nesedí časový sled událostí popisovaných údajným poškozeným. Přitom moje klientka měla dostat vyznamenání za to, že ho odhalila, a ne jít do vazby.“

Ukrajinka Achkas si prožila měsíc vazby v tuzemské věznici. „Z vazby ji propustil městský soud, protože neshledal důvody pro vazbu. Proti odsouzení soudem k podmínce si podala odvolání a městský soud rozsudek zrušil a bude nařízeno nové hlavní líčení,“ sdělila ParlamentnímListům.cz tenkrát její obhájkyně Frkalová. Zmíněné hlavní líčení bylo právě nyní zakončeno.

Obnažená kauza

A o co šlo? Soudem byla odsouzena za to, že pacientu J. H. postiženému rakovinou poslala e-mail, v němž ho upozornila, že je léčen nesprávnými léky. „Během vztahu s panem Klyuevem jsem zjistila, že kupuje lék ABNOBA VISCUM firmy Abnoba GmbH, mění jeho označení falešným štítkem na ABNOBA VISCUM KOMPOSITION a prodává ho svým pacientům za podstatně vyšší cenu. Tuto skutečnost jsem ověřovala i přímo u výrobce daného léku. Policii jsem doložila důkaz o falšování těchto léků – lahvičku s lékem a falešnou etiketou a vyjádření společnosti Abnoba GmbH,“ napsala kdysi Achkas v doplnění odvolání podaném obhájcem.

V prvotním článku ParlamentníchListů.cz dále vyšlo, že jeden ze svědků u Obvodního soudu pro Prahu 1 uvedl, že se na Klyueva obrátil s léčením infekce a on mu dal infuze. Celkově za své léčení zaplatil přibližně 7000 eur, přičemž mu prý lékař účty ukazoval jen z dálky. „Dle tvrzení Klyueva měl dostávat lék Obnoba Compozitum a nějaké antibiotikum, na název si nevzpomíná, asi Cimplofloxacin. Neví, jestli se to této záležitosti týká, že po této léčbě mu před měsícem opět nastaly stejné problémy. Obrátil se na českého lékaře, který má normální licenci, a ten mu řekl, že toto antibiotikum, které dostal od poškozeného dr. Klyueva, v zásadě vůbec nemá žádný účinek na to, na co je používá,“ psalo se v rozsudku zmíněného soudu.

Současný soud

Kvůli článku byl reportér ParlamentníchListů.cz předvolán na policii, protože na něj Klyuev podal trestní oznámení. Mezitím na kauzu upozornil i pořad České televize Reportéři ČT. Odvysílal již dvě reportáže a i jeho reportérku zpovídala policie. U Obvodního soudu pro Prahu 1, který případ v posledních měsících opět řešil, se vše odehrávalo zcela jinak. Po jednom z jednání prý Klyuev na Achkas plivl a choval se celkem výbušně. Nyní, při posledním soudním jednání, bylo řečeno, že firmu Abnoba GmbH podváděl a ta proto na něj podala trestní oznámení. Pak zdržoval. Jako svědka chtěl nechat předvést reportérku pořadu Reportéři ČT, což mu bylo zamítnuto.

Obhájkyně Achkas Frkalová v závěrečné řeči jasně sdělila, že se Kluyev nejdříve prezentoval jako doktor, pak jako lékařský poradce a následně jako homeopat. Ostatně lékařské vzdělání z Ruska má, ale není zapsán v České lékařské komoře, takže v Česku nemůže provozovat lékařskou praxi. Navíc podnikal pod krytím občanské společnosti, ale neměl živnostenské oprávnění. „Zprošťuje se obžaloby,“ vyslechla si Achkas nyní od soudu, kde byla souzena už jen kvůli porušení listovního tajemství.

Vtipálek přišel o humor

Když ParlamentníListy.cz chtěly Vasilye Klyueva poprvé kontaktovat, bylo to velmi složité. Nakonec nicméně zavolal a vtipkoval: „Jsou dvě možnosti se setkat. Buď skončí soud, bude platný rozsudek a pak vám poskytnu informace. Anebo se můžeme setkat do soudu, ale v tom případě mám jednu podmínku. Můžeme se setkat na Václavském náměstí a abych vás poznal, na zádech musíte mít padák, být oblečen do trička s obrazem Vladimira Lenina, na zádech napsáno: Miluji KGB a v ruce časopis Pravda.“ Když mu redaktor sdělil, že šaška dělat nebude, tak prohlásil, že až po soudu.

Advokátka Jaroslava Frkalová ParlamentnímListům.cz teď, již po soudu, sdělila: „Za vazbu budeme žádat náhradu škody. Má klientka byla ve vazbě zhruba měsíc. Částka to nebude až tak vysoká. Bude odpovídat tomu, co za měsíc pracovně ztratila. Nicméně morální újma byla větší a tu budeme možná uplatňovat také.“ Ze soudu utekl doktor Vasily Klyuev, byť se ho ParlamentníListy.cz ptaly na názor na rozsudek, beze slova. Ostatně, trestní oznámení na něj jsou teprve v šetření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…